Заборона на російські соцмережі в Україні набула чинності

Сьогодні, 17 травня, набув чинності Указ Президента України Петра Порошенка “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. Указ президента опубліковано в газеті “Урядовий кур’єр”. Документ передбачає введення санкцій проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб.

Утім найголовніше, що Україна забороняє діяльність і фактично вичавлює зі свого ринку низку IT-компаній з РФ. Зокрема, “обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг” або ж “заборона передання технологій” накладається на таких монстрів ринку, як: “Лаборатория Касперского”, “Доктор Веб”, “Яндекс”, “ABBYY”, “Вконтакте”, “Одноклассники”, Mail.Ru Group, “1С”. “Яндекс” з його сервісом пробок і карт, а також російські соціальні мережі традиційно входять до десятки найпопулярніших в Україні.

З менш відомих технологічних компаній під санкції потрапили: “Ай-Теко Проекты”, “Софтлайн Груп”, “Корус Консалтинг”, “Документ Менеджмент”, НВО “ЕДД”, “НТК Консалтинг”, “Оптима-Україна”, “Астерос Україна”, “Ефективні рішення Суми”, Інталєв Україна”, “Єврософтпром”, “Софткорн”, “Скайлайн Софтвер”, “Енвіжн – Холдинг”, “Сапран Україна, “Мастердата Україна”, “Монт УА”, “Аскон – КР”, ГІСІНФО, “Енертех”, Политерм”, Sunline, “Альфа-Ком Софт”, Корпорация “Парус”.

Без Контакта

Поки прості користувачі гадають. як обійти обмеження і продовжувати спілкуватися з друзями у соцмережах, а підприємці питають, чим їм загрожує заборона бухгалтерської програми “1С” (нею користується 70% українського бізнесу), прес-служби російських IT-компаній змагаються у красномовстві, критикуючи рішення українського Гаранта.

Головна думка – бізнесу заборона сильно навряд чи зашкодить, а от українських користувачів поставть у дуже незручне становище.

“Мы с сожалением восприняли новость о политически мотивированном решении властей Украины запретить использование социальных сетей ВКонтакте, Одноклассники, и ресурсов Mail.Ru на территории своей страны.

Это решение ударит прежде всего по самим пользователям – гражданам Украины. Около 25 миллионов жителей Украины общаются на блокируемых платформах со своими друзьями в Украине и во всем мире; теперь они будут лишены этих связей.

Мы убеждены, что в интернете нет границ. Мы никогда не участвовали в политике. Мы не нарушили ни один закон Украины. Все, что мы делаем и продолжим делать, это удобные сервисы”, – йдеться у заяві Mail.ru Group.

“На жаль, рішення про санкції стосується не лише нас. Це санкції проти 11 мільйонів українських користувачів, які щомісяця обирають наші сервіси, і проти тисяч українських організацій, які використовують наші технології та сервіси для розвитку своїх бізнесів. Бізнес групи компаній Яндекса, звичайно, дуже великий, і санкції на нього не вплинуть.

Але ми вважаємо Україну важливою частиною нашої роботи і шкодуємо, що санкції зводять нанівець всі багаторічні зусилля нашої команди. Головний потерпілий від санкцій — це український користувач. Дуже шкода”, – йдеться у заяві “Яндекс”.

“VK — найпопулярніша соціальна мережа в Україні, щомісяця ресурс відвідують 16 мільйонів жителів країни. Українці вже десять років спілкуються зі своїми друзями й родичами, об’єднуються в спільноти за особистими та професійними інтересами, діляться фотографіями та думками. Ми, Команда VK, завжди обходили політику стороною. Вважаємо, що інтернет не має кордонів”, –  написав прес-секретар українського офісу “Вконтакте” Влад Леготкін.

Наказали висікти море

Вітчизняні експерти поки ж не зовсім розуміють, як рішення властей реалізувати технічно, і більше зайняті пошуком шляхів обійти заборону. Україна просто не має таких технічних і законодавчих важелів, як у Росії, Китаю, КНДР чи Туреччини.

Блокування українськими провайдерами російських сайтів, які потрапили під санкції, на даний момент неможливе технічно, вважає голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко. На це можуть знадобитися час і великі грошіна переоснащення обладнання та зміну топології мережі.

Теоретично провайдери можуть технічно накласти обмеження на заборонені ресурси, але на практиці його буде легко обійти просунутим користувачам, додає голова асоціації “Телекомунікаційна палата України” Тетяна Попова.

У нагоді українцям стануть так звані сайти “дзеркала” і “анонімайзери”.

“Учитывая, что в Украине не существует никакой инфраструктуры для блокировки интернет-трафика — то есть нет возможности в одной точке принять обязательное для всех провайдеров решение и проверить его исполнение, — единственным способом обеспечить его выполнение остается ногами обходить провайдеров и требовать. Провайдеров в Украине много. Но вот ведь в чем дело — все эти ресурсы много лет работают по https. То есть способа заблокировать URL нет вообще. Заблокировать можно только IP и это отдельная задачка для инфраструктуры. Которой, напомню, нет”, – написав у блогу колишній гендиректор “Яндекс.Украина” Сергій Петренко.

Водночас за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку. Така позиція представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайла Чаплиги.

Як би там не було, жодні обмеження на поширення інформації під найблагороднішими приводами ніколи не пов’язані з турботою про простих людей. Врятувати від ворожої пропаганди під час інформаційної війни може лише правида і якісна інформація. Інформаційний диктат за прикладом Азії у час Ютуба і Гугла приречений на провал.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *