На Київському велотреку мріють про олімпійське золото

Київ наполегливо стає велосипедним. У цьому журналісти “Українського репортера” переконалися, відвідавши чемпіонат Києва з велосипедного спорту трек.

Протягом двох днів до центру столиці направлялися велосипедисти. Напрямок руху — Київський велотрек. Ця арена вперше приймала професійні змагання – чемпіонат міста з велосипедного спорту трек серед усіх вікових категорій. Чемпіонат провели під егідою департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, а також Київської міської Федерації велосипедного спорту України. З почином, отже.

Завітали сюди й уболівальники. Хтось прийшов підтримати знайомих, хтось — дітей, а є і громадські активісти, які не дозволили забудувати цю ділянку висотками. Сьогодні вони радіють, що у Києві на одну спортивну споруду стало більше.

А тим часом трек вже випробовує, хто є кращим, хто підніметься на п’єдестал пошани.

На фінальний заїзд з кейріну виходять шість спортсменів. Для більшості уболівальників те загадкове «кейрін» мало що говорить. У цей час суддя Анатолій Присяженко підходить до велосипедистів і починає пояснювати правила. Присутня публіка відразу ж завмирає і разом із учасниками ловить кожне слово чоловіка у жовто-блакитному костюмі.

«Розпочинаєте заїзд відразу після пострілу з пістолета. Їдете 13 кіл на помірній швидкості. Про останнє, залікове, 14 коло вам сповістить гонг головного судді, тоді починаєте їхати щосили!» – пояснює рефері.

У фан-секторі відразу ж чутно реакцію – жінка з неприхованим хвилюванням запитує у чоловіка: «А він зможе? Це ж 14 кіл!». Той хоч і намагається виглядати впевненим, втім тремтячими руками підпалює сигарету і тихо відповідає: «Звичайно, зможе… Він же тренувався».

До кінця заїзду чоловік випалить аж три цигарки, а після фінального гонгу, обережно викинувши недопалок у смітник, обійме дружину і тихо промовить: «Бачиш? Він – молодчина!». Спостерігаючи за цією сценою, стає зрозуміло: Київський велотрек нікого не залишає байдужим.

Спортсмени у цей час дбайливо оглядають свої велосипеди. Хтось намагається трохи підкрутити сідло, хтось – педалі, а хтось відразу ж веде двоколісного коня дівчатам – настала їхня черга виходити на старт. У цьому заїзді беззаперечним лідером виявилася Софія Любарська з ДЮСШ “Голосієво”, впевнено вигравши змагання.

Уже після фінішу дівчинка зізнається: «Займаюсь велоспортом вже п’ять років і завжди мріяла перемогти саме на цьому велотреку. Радію, що одна з моїх мрій здійснилася, втім найголовніша – золото Олімпіади».

Несподівано у нашу розмову втручається оголошення головного судді Віталія Супруна про початок церемонії нагородження. Діти похапцем стають у шеренгу і, переминаючись з ноги на ногу, очікують запрошення на п’єдестал. Хтось піднімається на нього кілька разів, адже брав участь у кількох видах змагань. Втім, переможених немає, кожен отримує відзнаку і вже допитується у тренера про наступні змагання. Нетерплячі.

«У цих змаганнях взяли участь підлітки зі спортивних шкіл міста. І ми з оптимізмом дивимось у майбутнє. Адже у вересні плануємо знову провести подібний чемпіонат, упевнена, що на ньому виступить удвічі більше велосипедистів.

Наш спорт лише починає робити перші кроки після відродження Київського велотреку. Минуло лише два місяці після відкриття арени, а до нас вже приходять діти з неприхованим бажанням тренуватися. Арена для тренувань є, тепер головне завдання – оновлення матеріальної бази для занять велоспортом, а також пошук кваліфікованих тренерів, – розповіла “Українському репортеру” голова Київської міської федерації велосипедного спорту Вікторія Ткаченко.

До нових зустрічей, кажуть на Київському велотреку! Щасливі діти з медалями та грамотами роз’їжджалися по домівках. Наші чемпіони.

Степан МИКИТЧЕНКО
Фото Кирила ХМІЛЬОВА

На цю тему читайте також:

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *