Безвольні хлопчики для биття. Соромно за футбольну збірну України

За весь матч підопічні Шевченка не спромоглися створити бодай один стовідсотковий момент для взяття воріт. Натомість господарі могли спокійно довести рахунок до розгромного.

Напередодні Шевченко говорив, що варто очікувати важкого матчу, але те, що збірна України виглядатиме так блякло після феєричної гри у Харкові, не очікував ніхто.

Порівняно з суботою коуч «жовто-синіх» зробив три заміни у стартовому складі. Проти Ісландії з перших хвилин вийшли Бесєдін, Малиновський та Ракицький, які замінили Кравця, Ротаня та Кривцова.

Почали матч наші активніше – на 6-й хвилині Коноплянка накрутив захисника та пробив у ближній кут. Голкіпер не без проблем відбив удар української «десятки». Господарі не забарилися із відповіддю. Після флангової подачі на ударну позицію вийшов Б’ярнасон – наше щастя, що ісландець толком не влучив у мяч. Було гаряче.

Після цього гра заспокоїлась. Українці неквапливо перепасовувались у центрі поля, рідко доходячи до штрафного «вікінгів». Кілька разів «вибухнув» Коноплянка, але гострі простріли Євгена були безадресними. Ісландці організовано діяли в обороні: наглухо закрили Ярмоленка, виключили з гри Бесєдіна. Брали числом та підстраховкою. Але при першій ліпшій нагоді господарі бігли в контратаку.

Другий тайм розпочався для нашої збірної «холодним душем». На 47-й хвилині ми пропустили гол. Ісландці прострілили з лівого флангу, П’ятов пішов на перехоплення, але не зафіксував м’яч. У Андрія за інерцією влетів Гудмундссон, а Сігурдссон добив круглого в сітку. Можливо, фол Гудмунсонна і був, але арбітр вирішив інакше і вказав на центр поля.

Після цього наші футболісти, що називається, «попливли». «Жовто-сині» занервували, почали поспішати, стали помилятися у простих ситуаціях. Поки приходили до тями, ісландці забили вдруге.

Коноплянка втратив м’яч біля чужих воріт, господарі вилетіли в контратаку, яку розіграли як по нотах. Найдорожчий футболіст Ісландії Сігурдссон, за якого «Евертон» заплатив близько 50 млн євро, оформив дубль.

Між цими голами у нас були два непоганих удари зі штрафних, але з пострілами Малиновського та Ракицького воротар господарів упорався. Ісландці могли забивати ще: після удару Гуннарссона м’яч «облизав» стійку наших воріт, з вбивчої позиції головою бив Бодварссон – вище, після однієї з подач зі штрафного м’яч розминувся в кількох сантиметрах з дальнім кутом воріт «жовто-синіх».

На 71-й хвилині Шевченко вирішив піти ва-банк і випустив атакувальних гравців: Зінченка, Кравця, а за 5 хвилин ще й Ротаня. Але від того гра нашої команди не змінилася.

По факту маємо нуль гострих моментів за матч. Провалив гру Віктор Коваленко – у його діях було дуже багато браку, крім того «гірник» занадто низько опускався в опорну зону, через що Бесєдін був відрізаний від лінії півзахисту. Абсолютною тінню себе самих були Ярмоленко та Коноплянка. Ісландці чудово розібрали гру збірної України. Як тільки Андрій чи Євген отримували передачу, біля них одразу з’являлися по два-три суперники. Тому від наших лідерів не було ні гострих проходів, ні передач. Особливо це стосується Ярмоленка. Коноплянка у кількох епізодах діяв активніше за партнера.

Найбільше що здивувало – це відсутність характеру у грі збірної. Ні тобі аргесії, ні бажання переломити хід гри, ні чіткого розуміння, що і як робити після того, як пропустили. До речі, за останні 10 матчів, у яких українці пропускали першими, ми не виграли жодного матчу. 2 нічиї та 8 поразок. Це означає, що зібратись, зіграти через «неможу» команда поки не вміє.

Цей тур знову заплутав ситуацію у нашій групі, адже Хорватія досить несподівано поступилася Туреччині – 1:0. Українці знову скотилися на 4-те місце, і тепер не все залежить від нас. Україна може завершити відбір як на першому, так і на останньому матчі. Усе залежатиме від двох заключних турів. Нагадаємо, 6 жовтня ми гратимемо на виїзді проти Косова, а 9 жовтя вдома прийматимемо лідерів – команду Хорватії.

Андрій Шевченко, головний тренер збірної України:

–  Думаю, перший гол став найважливішим моментом в грі. До цього епізоду команда контролювала м’яч, створювала моменти. Пропустили гол, хлопці розгубилися хвилин на 10. Потім нам було важко знаходити вільні зони, враховуючи високу щільність в оборонних порядках Ісландії. Але моменти створювалися, м’яч ми контролювали.

У цій групі нічого ще не зрозуміло. Будемо дивитися, за яке місце поборемося. У нашій групі немає простих матчів і немає фаворита – є чотири команди, які ведуть боротьбу за два перших місця. Будь-якій команді тут, в Рейк’явіку, буде важко, але з Києва жодна з команд так просто не поїде. У нас є попереду два матчі, гратимемо, ніхто голову опускати не буде.

Ісландія-Україна 0:2.

Ісландія: Халльдоурссон – Севарссон, Інгасон, Р.Сігурдссон, Магнуссон – Халльфредссон (Скуласон, 89), Гуннарссон – Гудмундссон, Г.Сігурдссон (Фіннбогасон, 90 + 2), Б’ярнасон – Бодварссон (Сігурдарсон, 67)

Україна: П’ятов – Бутко, Хачеріді, Ракицький, Матвієнко – Степаненко (Ротань, 76), Малиновський (Зінченко, 71) – Коноплянка, Коваленко, Ярмоленко – Бесєдін (Кравець, 71)
Голи: Г.Сігурдссон, 47, 66.

Турнірна таблиця
Група І

Команда І П Н П З-П О
1 Хорватія 8 5 1 2 12-3 16
2 Ісландія 8 5 1 2 11-7 16
3 Туреччина 8 4 2 2 12-8 14
4 Україна 8 4 2 2 11-7 14
5 Фінляндія 8 2 1 5 6-10 7
6 Косово 8 0 1 7 3-20 1

Ярослав ТИМОШИК

Фото AFP

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *