Уляна Супрун виступила проти “ста грамів”

Пити чи не пити? Ось яку пораду дала очільниця Міністерства охорони здоров’я України Уляна Супрун.

“Хибно думати, що медичні міфи поширені лише в Україні, насправді їх вистачає у всьому світі. Більше, того існують справжні світові медичні міфи, і один з них – це те, що існують безпечні дози алкоголю.

Як філософський камінь у Середні віки, сучасні вчені шукають безпечну дозу алкоголю. І не знаходять.

Нещодавно один із найавторитетніших медичних журналів “The Lancet” опублікував результати дослідження впливу алкоголю на здоров’я людини від науковців міжнародної колаборації Global Burden of Diseases (https://goo.gl/LQcP8D). Висновок – безпечної дози алкоголю не існує. Незалежно від кількості, вживання алкоголю призводить до втрати здоров’я та життя.

Вчені провели масштабне дослідження: проаналізували дані з 1990 до 2016 року, зі 195 країн та територій, для людей віком від 15 до 95 років. Загалом дослідження охопило 28 мільйонів людей.

Алкоголь – це головна причина смертності та інвалідності для людей у віці 15-49 років та сьома причина для всіх вікових груп у світі.

Всього в світі в 2016 році 2,8 мільйонів смертей було пов’язано з вживанням алкоголю, це близько 10% для людей у віці 15-49 років. До основних причин смертності, спровокованої алкоголем, відносяться: серцево-судинні захворювання, різні види раку (молочної залози, печінки, кишківника), цироз печінки, інфекційні хвороби, аварії, травми.

Найбільші значення середнього споживання алкоголю серед жінок відмічено в Україні – 4,2 дози на день (1 доза – це 10 грамів етилового спирту), серед чоловіків у Румунії – 8,2 дози, в українських чоловіків п’яте місце та 7,0 дози на день відповідно.

В 2016 році в Україні загинуло 25 тисяч жінок та 53 тисячі чоловіків від причин, що пов’язані з вживанням алкоголем. Це складає 8,5% усіх смертей для жінок та 18% для чоловіків. Загалом же через вживання алкоголю було втрачено 2,65 млн років життя через передчасну смерть та втрату працездатності. Це цифри окрім людського горя несуть страшні економічні втрати, як для родин, так і для країни.

Результати дослідження суперечать багатьом рекомендаціям щодо переваг для здоров’я споживання алкоголю в помірних дозах. Те, що мінімальне вживання алкоголю трохи знижує захворюваність на ішемічну хворобу серця, не перекриває його шкоди від інших хвороб у довгостроковій перспективі. Тобто всі можливі позитивні ефекти, які містить в собі алкоголь, зрештою перекриваються його згубними властивостями.

Дослідники неодноразово наголошують, що політика урядів, спрямована на зменшення рівня споживання алкоголю серед населення, буде найефективнішою для запобігання втрати здоров’я населення.

У Національному плані заходів щодо неінфекційних захворювань (https://goo.gl/Uj2J2u) уряд заклав зокрема заходи з обмеження вживання алкоголю в Україні. Серед них – зменшення цінової доступності алкогольних напоїв, повна заборона реклами та інших видів стимулювання продажу та проведення інформаційних кампаній на центральному рівні та в регіонах”.

 

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *