Які країни не люблять Америку. Цікаве дослідження

Юрій КІРПІЧОВ

Усім подобається, коли їх люблять. Навіть мізантропам. Але не так легко надихнути до себе це почуття, набагато легше домогтися зворотного ефекту.

Стосується це не лише людей, а й країн. Так, у січні агентство Геллап підбило підсумки симпатій 2017 року до світових лідерів.

Нас, ясна річ, цікавить, які країни і наскільки схвалюють або не схвалюють політику США. Підсумки невтішні. За перший рік перебування Трампа в Білому домі число країн, де переважає негативне ставлення до Америки, потроїлося: з 15 до рекордних 53.

На початку минулого року лінія середньосвітового одобрямсу пішла вниз, лінія неодобрямсу – вгору, до осені вони перетнулися (вперше за історію спостережень), і тепер медіанне за сумою країн значення першої лінії впало до 30%, а друга зросла до 43%. Навіть за вкрай непопулярного Буша-молодшого такого не було.

До речі, особлива іронія долі полягає в тому, що 12 січня американський президент виступив зі скандальною заявою, мовляв, Америці не потрібні мігранти зі «смердючих дірок», краще приймати переселенців з Норвегії. А вже тиждень по тому з’явилися дані Геллап, згідно з якими на першому місці рейтингу по антипатії до США впевнено розташувалася саме Норвегія!

83% опитаних жителів країни фіордів, лижників та електромобілів не схвалюють політику США. Що говорить про погане знання Трампом реалій: рідкісний норвежець погодиться переїхати жити в країну, набагато біднішу, небезпечну, з поганою системою охорони здоров’я, соціального забезпечення та шкільної освіти, яка поступається його батьківщині за всіма параметрами. Часи вікінгів, які не боялися їхати до дикунів, минули…

Норвегія обійшла навіть Росію, жителі якої вважають Америку головним ворогом (78%), а також Канаду з Австрією. Далі йдуть Ісландія, Пакистан (якому США надають масовану допомогу), Швеція, Чилі, Нідерланди, Фінляндія, Бельгія, Німеччина, Мексика (ну, це зрозуміло) і Нова Зеландія – у всіх них рівень несхвалення перевищує 70%. У Китаї теж нас не люблять (66%) – погрози Трампа почати торгову війну проти нього зіграли свою роль.

А де ж ми користуємося симпатією?

На жаль, кількість країн, які схвалюють діяльність США, зменшилася за рік з 59 до 27.

Серед них лідирують мусульманські Косово (75%), Албанія (72%) і Гвінея (71%), що чомусь зовсім не лестить моєму державному самолюбству, а також 11 країн Африки – найбільш палких симпатиків.

Серед них і такі розвинені, культурні й авторитетні у світі, як Того (70%), Центрально-Африканська Республіка (68%) і Гана (66%).

До речі, на шостому місці розташувався Ізраїль, теж сусід Африки. Але тут, ясна річ, причина інша: по-перше, ця маленька, але горда країна – форпост західної цивілізації на Близькому Сході, а по-друге, єдина, в якій відбулося зростання симпатій до Америки – з 53% до 67%. Що теж зрозуміло – воно викликане рішенням Трампа перенести посольство США в Єрусалим. Сподіваюся, його буде виконано…

Юрій КІРПІЧОВ, США (спеціально для “Українського репортера”)
Малюнок Олега СМАЛЯ

Like

Юрiй КІРПІЧОВ

Спеціальний кореспондент "Українського репортера" в США


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *