Трагедія в Княжичах. За перестрілку між своїми відповідатимуть п’ятеро поліцейських

Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування трагедії в селі Княжичі на Київщині вночі 4 грудня 2016 року. Нагадаємо, тоді під час перестрілки між бійцями Державної служби охорони і спецпризначенцями КОРДу загинуло п’ятеро поліцейських.

Оскільки досудове розслідування завершено, підозрюваним, захисникам, потерпілим та їхнім представникам відкрито матеріали справи для ознайомлення.

Перед судом постануть п’ять підозрюваних:

  • начальник управління карного розшуку ГУ НП в м. Києві (Леонід Курята);
  • заступник начальника відділу кримінальної поліції Шевченківського управління поліції ГУ НП в м. Києві (Роман Мариновський);
  • старший інспектор відділу управління Корпусу оперативно-раптової дії ГУ НП в м. Києві (Андрій Куртя);
  • начальник управління оперативної служби ГУ НП в м. Києві;
  • начальник відділу УОС ГУ НП в м. Києві.

За даними Генпрокуратури, ці п’ятеро правоохоронців “умисно, незаконно та безпідставно” розстріляли з вогнепальної зброї своїх колег. Внаслідок перестрілки пошкоджені службові автомобілі, інше майно поліції, загалом державі спричинено матеріальної шкоди на суму понад 3,2 мільйона гривень.

Поліцейських судитимуть за наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 365  – Перевищення службових повноважень;
  • ч. 2 ст. 115 – Організація замаху на умисне вбивство двох або більше осіб;
  • ст. 366-1 – Декларування недостовірної інформації.

Слідчі встановили, що у ніч на 4 грудня 2016 року, з 3:00 до 4:50 оперативники столичного карного розшуку за підтримки спецпідрозділу КОРД сиділи у засідці біля будинку №30 по вулиці Шептицького (Корнійчука) у Княжичах Броварського району. Чекали групу озброєних зловмисників, за якими тягнеться шлейф пограбувань і розбійних нападів на жителів столичного регіону.

У цей момент в одному з сусідніх будинків спрацювала охоронна сигналізація і на місце події виїхали два екіпажі Державної служби охорони, на автомобілях яких не було проблискових маячків.

Бійці ДСО побачили на вулиці двох підозрілих чоловіків (своїх колег – оперативників, які чекали грабіжників) і спробували їх затримати. Група захоплення подумала, що це прибули бандити, які схопили двох поліцейських, і відкрила вогонь по бійцям Держслужби охорони.

Внаслідок “дружнього вогню” загинуло п’ятеро правоохоронців: двоє бійців ДСО, двоє оперативників і один боєць КОРДу.

Троє справжніх злодіїв, які дійсно збиралися пограбувати будинок у Княжичах, почули стрілянину і на двох Toyota Land Cruiser 200 почали втікати у бік Києва. Згодом їх затримала поліція, при собі вони мали вогнепальну зброю. Незабаром вони постануть перед судом.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *