«Шахтар» – володар Кубка України

Донецький клуб робить «золотий дубль» в сезоні – чемпіонські медалі «гірники» кладуть в Кубок країни, підтверджуючи, що сьогодні вони дійсно є найкращою командою України.

Кубок України
Фінал

«Шахтар» – «Динамо» 1:0

Гол: Марлос (80)

«Шахтар» зрівнявся з «Динамо» за виграними Кубками країни. Тепер у обох команд по 11 трофеїв…

Як і очікувалося, гра видалася по-справжньому бойовою, хоча і не надто видовищною. І це цілком логічно, адже ціна помилки була надто високою, тому ніхто не хотів зайвий раз ризикувати. Обережність в діях обох команд, безумовно, вплинула на якість гри.

«Шахтар» з перших хвилин почав високо пресингувати динамівців. Кияни не могли налагодити контроль м’яча і кілька разів у простих ситуаціях «стріляли» по аутах. Було помітно, що «Динамо» в дебюті поєдинку нервувало.

«Гірники» могли відкрити рахунок на 7-й хвилині. Срна з правого флангу виконав стандарт, Ферейра пробив головою – м’яч влучив у руку Пантічу. Причому серб не бачив епізоду, адже стояв спиною до нападника «Шахтаря». Пантіч точно навмисно не порушував правила. У таких випадках кажуть: «м’яч знайшов руку».

Арбітр вказав на точку. Бити зголосився Марлос, але зроби це відверто у піжонському стилі. Бразилець виконав удар «паненки» – легенько підсікнув м’яч по центру воріт, але перехитрив не лише Коваля, який «полетів» у лівий нижній кут, а й себе. М’яч вдарився в поперечину, після чого динамівці вибили його подалі від воріт.

Загалом всю гру команди провели у боротьбі. Було все – і жорсткі підкати, і перманентні сутички, і жовті картки. Не було головного у футболі – гострих моментів. М’яч довго затримувався у центрі поля, а коли команди доходили до воріт суперника, надійно грали захисники. Єдиний гострий момент першого тайму створило «Динамо». У компенсований час Ярмоленко вийшов один на один, обіграв П’ятова, але з гострого кута не зміг влучити у майже порожні ворота.

Другий тайм «Шахтар» знову розпочав активно. Міг забивати Коваленко, але у Віктора не вийшов удар після прострілу Ісмаілі з лівого флангу. «Динамо» відповіло несильним ударом Ярмоленка з кута штрафного майданчика.

І знову боротьба, боротьба, боротьба. Кинулося у вічі слабка гра киян в атаці. Бєседін постійно низько опускався у пошуках м’яча, а коли форвард зустрічався з «круглим» на флангах, у штрафному майданчику «Шахтаря» не було жодного динамівця. Як забивати, коли футболісти не доходять до воріт? Серйозне питання для Реброва.

Не сказати, що і «Шахтар» чимось вразив, але гра донецької команди виглядала більш збалансованою. Загалом, було видно, що суперники дуже добре вивчили один одного. Усі сильні сторони обох команд були нівельовані обороною опонента.

Наприкінці гри темп помітно впав. Очевидно, і «Динамо», і «Шахтар» цілком влаштовував варіант з додатковим часом. А потім гірники досить несподівано забили. Марлос змістився з правого флангу в центр, протягнув м’яч вздовж лінії штрафного майданчика «Динамо», і не зустрівши серйозного опору з боку гравців у білій формі, виконав свій коронний удар, закрутивши «смугастого» у дальню дев’ятку. Коваль навіть не рипнувся, лише присів. А Марлос зі сльозами на очах (вочевидь, через незабитий пенальті) побіг святкувати взяття воріт.

Тут є серйозні питання до оборони «Динамо». Аж надто легко бразилець забив гол. Рибалка пасивно, замість вступати у відбір, дивився футбол. Шепелєв не встиг наздогнати Марлоса, Віда не встиг заблокувати удар.

П’ять гравців «Динамо» з відстані кількох метрів просто спостерігали, як Марлос тягне м’яч і б’є по воротах. Що це – втома динамівців? Колективна безвідповідальність, коли всі понадіялись один на одного? Марлос у такому стилі забив вже не один десяток голів. Невже цей трюк бразильця був несподіваним для киян?

У «Динамо» залишалося 10 хвилин, аби врятувати ситуацію. Ребров одразу випустив атакувального хава Циганкова. Кияни перейшли на навал, але довгі передачі та постійні подачі ставали легкою здобиччю захисників «Шахтаря». Фонсека зробив ряд тактичних замін, «Шахатр» відверто тягнув час і дочекався фінального свистка.

Цілком заслужена перемога «Шахтаря». За рівної гри, гравці донецької команди були більш наполегливими. Тому і перемогли. «Динамо» виглядало достойно, але цього мало. Сезон у киян видався провальним на всіх фронтах і таким ганебним результатам немає жодних виправдань.

До слова, обом командам потрібно подякувати за коректну гру. Ні бійок, ні образ, ні вилучень –нічого такого не було. Лише жорстка, але справжня та чесна чоловіча боротьба. Як і личить фіналу.

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *