Олімпіада: велогонщиця Олена Старікова здобула срібну медаль “золотого” гатунку

В найзапеклішій боротьбі в останній день Олімпіади український велоспорт поставив жирну крапку.

Олена Старікова виборола срібло у змаганні найсильніших спортсменок-спринтерів світу. Це перша трекова медаль у велоспорті після успіху команди тренера В. Осадчого на Олімпіаді в Сіднеї 20 років тому.

Олена програла 1/8 фіналу і мала лише один шанс у спринтерському заїзді увірватися до 1/4 фіналу, і вона його не змарнувала, залишивши за бортом олімпійську чемпіонку Токіо в командному спринті Тіанши Жонг з Китаю та Еллєс Ендрюз з Нової Зеландії, срібну призерку Олімпіади в Токіо в кейріні.

У чвертьфіналі на Олену чекала потужна Софія Фрідріх з Німеччини, яка теж виборола срібло на нинішніх Іграх в командному спринті. За сумою фінішних секунд трьох заїздів долю виходу Олени до полуфіналу вирішили дві тисячних секунди. Дві тисячних, але ж наші дві тисячних!

Півфінал нічого доброго не обіцяв. Проти Олени виступала семимиразова володарка подіумів чемпіонатів світу, в тому числі трьох золотих нагород, бронзова призерка Ігор в Лондоні, спортсменка з Гонконгу Лі Ваі Сзє. Тричі у своїй кар’єрі Олена змагалася з Лі і всі три рази, на жаль, програвала. Але цього разу Олена була на висоті – і психологічно, і фізично. Гонка це й показала: два заїзди – дві перемоги і довгоочікуваний фінал!

Двобій із спортсменкою з Канади Келсі Мітчел був жорстким та безкомпромісним.

Лише 6 сотих секунди не вистачило Олені до золотого олімпу. Але її потужний шлях до олімпійської висоти – на вагу золота, адже Старікова перемогла двох олімпійських чемпіонок, чотирьох чемпіонок світу, тому, безумовно, це надає золотої ваги ії срібній медалі.

Експрезидент Федерації велоспорту України Олександр Башенко згадує:

«Коли я вперше познайомився з Оленою, вона склала враження цільоспрямованної і достатньо сфокусованої спортсменки.

Окремо вбачались людська стабільність характеру, за якою стало вміння стійко витримувати життєві негаразди і упевнено рухатись до поставленої мети. А скільки було розмов в нашій велосипедній спільноті, мовляв, хто вона така, ця Старікова і що тренер Євген Болібрух ніколи в житті не зможе її підготувати до великих перемог.

Ну і що, хотілося б запитати сьогодні тренера Миколу Скибу? Дорозмовлялися? Де ваш темп, Миколо Скиба? А Євген з Оленою йшли своїм, дуже не легким шляхом. І дійшли! Молодці!».

Як повідомили із джерел Мінмолодьспорту, дехто у відомстві взагалі шокований тим, що, не маючи жодного сучасного треку в Україні, Старікова змогла все ж виграти фінальний заїзд в найелітнішому виді програми. Хоча, може, Львівській трек СКА і є ключиком до успіху, і Старікова з Болібрухом це довели!

Ця нагорода стала 19-ю для української команди на Олімпійських іграх 2020 (1 золота, 6 срібних та 12 бронзових).

Відео. Інтерв’ю з Оленою Старіковою. З архіву “Українського репортера”.

Читайте також:

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *