Корупція у футболі. Екс-президент ФІФА зізнався, що отримав хабара від Німеччини

У Міжнародній федерації футболу (ФІФА) вибухнув черговий корупційний скандал. Колишній віце-президент ФІФА катарець Мохаммед бін Хаммам зізнався, що після того, як Німеччина внаслідок голосування здобула право приймати Чемпіонат світу з футболу 2006 року, йому перерахували 6,7 млн євро.

На той момент Хаммам входив до виконавчого комітету ФІФА і мав право голосу при визначенні країни-господарки Мундіалю. Катарець зауважив, що гроші надійшли на його банківський рахунок вже після оголошення результатів голосування. Він заперечує, що мала місце злочинна змова.

Відомо, що в 2002 році велика спортивна компанія перерахувала до заявочного комітету “Німеччина-2006”, яким керували легенда “Баварії” Франц Беккенбауер і екс-президент Німецького футбольного союзу (DFB) Вольфганг Нірсбах, 6,7 млн євро.

Ці гроші мали витратити на роботу комітету, але так і не були відображені в жодній податковій декларації, тобто, фактично зникли. Згодом почали припускати, що вони пішли на підкуп чиновників ФІФА, щоб ті забезпечили перемогу Німеччини як країни-господині чемпіонату світу.

Тоді етичний комітет ФІФА почав розслідування у цій справі, і Нірсбаха відсторонили від футбольної діяльності на один рік. Розслідування Німецького футбольного союзу встановило, що гроші дійсно витратили не так, як передбачалося, проте факт дачі хабарів доведений не був. Той скандал уже почали забувати, проте зізнання Хаммама знову змушують про нього згадати.

Тим більше, що від Чемпіонату світу 2006 року слідство може “перестрибнути” і до Мундіалів 2018/2022 років. Адже екс-функціонера, який був фігурантом цілої низки корупційних скандалів, також звинувачують у купівлі голосів при визначенні держав-організаторів Чемпіонатів світу 2018 і 2022 років. Нагадаємо, світову першість 2018 року прийматиме Росія, а 2022-го – рідний  Хаммаму Катар.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *