Конгрес УЄФА ухвалив заяву щодо футбольного “заколоту” у Європі

Не вщухає футбольний “заколот” у Європі. Скандал вибухнув після того як 19 квітня 12 європейських клубів оголосили про створення футбольної Суперліги. Це “Манчестер Юнайтед”, “Манчестер Сіті”, “Ліверпуль”, “Челсі”, “Арсенал”, “Тоттенхем”, “Реал”, “Барселона”, “Атлетіко”, “Ювентус”, “Мілан” та “Інтер”.

Європейський футбольний союз виступив проти такого утворення. Відразу ж і Українська асоціація футболу засудила цю “нову збірну”.

Тим часом клуби-засновники Суперліги розповіли про осучаснений формат турніру:

20 клубів-учасників: 15 клубів-засновників і ще 5 команд, які щорічно будуть проходити кваліфікацію на підставі результатів попереднього сезону;

матчі посеред тижня: всі клуби-учасники продовжать виступи в своїх національних чемпіонатах, календар яких не зазнає жодних змін;

сезон Суперліги почнеться в серпні: буде сформовано дві групи по 10 команд з іграми вдома і на виїзді. По три команди з групи вийдуть в 1/4 фіналу, команди, які зайняли четверті і п’яті місця в групах змагатимуться в плей-офф за місце у чвертьфіналі. Для виходу у фінал будуть проводитися матчі на нейтральних полях, фіналісти визначаться за підсумками однієї гри.

Засновники вважають, що новий щорічний турнір забезпечить значно більше економічне зростання й підтримку європейського футболу завдяки довгостроковому зобов’язанню не обмежувати виплати солідарності, які будуть рости разом із доходами ліги.

20 квітня 2021 року пройшов 45-й черговий Конгрес УЄФА, який прийняв заяву щодо “заколоту”. Цитуємо: 

“55 асоціацій УЄФА й учасники Конгресу УЄФА засуджують проголошення так званої «Суперліги». Конгрес УЄФА твердо переконаний у тому, що закрита «Суперліга» суперечить самій ідеї європейськості — ідеї єдності, відкритості, взаємодопомоги й верховенства спортивних цінностей. УЄФА та його асоціації-члени вірять в європейську модель, яка ґрунтується на відкритих змаганнях, солідарності й перерозподілі, оскільки це забезпечує життєздатність і розвиток футболу на благо всіх сторін, а також стимулює європейські цінності й соціальний вплив.

Клуби-змовники відверто не бачать, що свого сьогоднішнього статусу вони досягли не в ізоляції, але в рамках динамічної європейської системи, в якій великі, середні та малі клуби внесли загальний внесок в успіхи й невдачі кожного. Припускати, ніби вони мають право «відокремитися» й претендувати на спадщину, побудовану всіма разом, — це образа європейських цінностей з їхнього боку.

УЄФА, його асоціації та всі, хто любить футбол, твердо стоять на своєму і в максимально можливій мірі будуть рішуче опиратися й боротися проти цього кроку власників цих клубів та їхніх прихильників. Ми знаємо, які моральні цінності поставлені на карту, і будемо захищати футбол від егоїстичного клану, який не цікавить гра. Європейський футбол — це ми. Не вони”

 

Фото: Ashley Donelon/Manchester United via Getty Images

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *