Чи є резерв у команди Шевченка?

Збірна України далеко не основним складом обіграла у товариському поєдинку досить потужну команду Словаччини.

Україна – Словаччина 2:1

Україна: П’ятов (Коваль, 46) – Караваєв (Бутко, 63), Хачеріді (Шабанов, 80), Ордець, Соболь – Малиновський (Шахов, 81), Ротань – Ярмоленко, Марлос (Андрієвський, 78), Коноплянка (Мякушко, 90) – Коломоєць.

Словаччина: Дубравка (Полачек,46) – Дьомбер (Сабо, 46), Шкртел, Штетина (Лоботка, 46), Губочан – Грошовскі, Шкрініар, Гамшик (Беро, 64), Дуда, Руснак – Німець (Мак, 63)

Голи: Ярмоленко, 39, Коноплянка, 55 – Штетина, 9

​Головною проблемою українців перед грою були кадри – занадто багато травмованих, а Зінченко, Коваленко та Бесєдін поїхали допомагати «молодіжці», на яку чекав офіційний матч проти однолітків з Англії. Допомогли так собі – команда Олександра Головка вдома програла британцям 0:2…​

У Шевченка з’явилась чудова нагода перевірити у справі потенційний резерв своєї команди. Проти Словаччини дебютували одразу четверо футболістів (Коломоєць, Мякушко, Шабанов та Андрієвський) і зіграли досить непогано.
​Склад «жовто-синіх» був більш ніж експериментальним. Ледь не вперше за рік Шевченко зіграв без чистого руйнівного опорного хава – цю роль зазвичай виконують Степаненко чи Сидорчук.

У Львові українці мали в центральній зоні тріо технічних футболістів: Ротань – Малиновський – Марлос. Усі троє з чудовим баченням поля, вмінням віддати гостру передачу, коли треба, притримати м’яч. На вістрі атаки зіграв нападник «Ворскли» Коломоєць, який чудово проявив себе в останніх матчах чемпіонату України і заслужено отримав виклик до лав національної команди. Ще однією зміною стала поява зліва у захисті Соболя, якого свого часу витіснив з основи Матвієнко.
​Незважаючи на експерименти зі складом, малюнок гри нашої команди був впізнаваний. І в цьому велика заслуга тренерського штабу. Хто б не одягав футболку збірної, стиль гри команди від того сильно не міняється. А це означає, що у Шевченка є певний напрямок, якого він послідовно дотримується.

​«Жовто-сині» вкотре зробили ставку на контроль м’яча та пресинг на чужій половині поля. Українці вміло та швидко комбінували, а технічні Марлос, Ярмоленко, Коноплянка, Малиновський прикрашали гру нестандартними розіграшами.

​Щоправда, ми пропустили першими. Банальна стандартна подача з флангу завершилася грубою помилкою П’ятова. Андрій, що з ним дуже рідко трапляється, випустив з рук м’яча після дуже простого удару головою. Штетина був першим на добиванні – 0:1.

​Підопічні Шевченка продовжували гнути свою лінію. В одному з епізодів високий пресинг приніс результат. Марлос нав’язав боротьбу та відібрав м’яч у центрального захисника суперника, відпасував на Ярмоленка, який зрівняв рахунок.

​Варто сказати, що у першому таймі, окрім фатального ляпу з голом, «жовто-сині» більше нічого не дали створити супернику. Надійна, а головне компактна гра в захисті не залишала ніяких шансів словакам.

​По перерві темп гри дещо знизився, але це не завадило Україні забити другий гол. Соболь на своїй половині поля чудово зіграв на випередження, відпасував на Коноплянку. Євген протягнув м’яч метрів 30 і, не зустрівши опору від захисників, виконав свій коронний обвідний удар з лінії штрафного майданчику. Воротар словаків відверто проспав момент удару, і м’яч від його рук залетів у кут. Україна двічі забила після швидких атак, що так рідко робила в офіційних матчах.

​Тренери обох команд відразу почали робити заміни, аби перевірити в дії якомога більше футболістів. Гості мали чудову нагоду зрівняти рахунок, але після удару Грошовскі м’яч влучив у поперечину воріт Коваля, який у перерві замінив П’ятова.
​Щодо дебютантів нашої команди, то вони «каші» не зіпсували. Коломоєць, який мав найбільше ігрового часу, бо провів на полі усі 90 з гаком хвилин, діяв активно.

Постійно нав’язував боротьбу захисникам, вміло та грамотно відкривався, опускався на свою половину поля, аби допомогти в захисті. Нападник виконав величезний обсяг роботи і моментами дуже непогано взаємодіяв з Марлосом, Коноплянкою та Ярмоленком. Так, футболіст «Ворскли» не забив, але справив досить непогане враження.

​Шабанов замінив у центрі захисту Хачеріді і зі своїми обов’язками впорався. Андрієвський сміливо увійшов у гру, активно комбінував у центрі поля, віддав кілька непоганих передач.

​Цей матч показав, що Шевченко не боїться експериментувати та довіряти новачкам. Тренер постійно в пошуку нових ігрових ідей та зв’язків на полі. Незважаючи на відсутність багатьох гравців основи, гра нашої команди виглядала цілісною. А це означає, що новачки адекватно сприймають тренерські ідеї та втілюють їх на полі. І в цьому є головний потенціал команди Шевченка.

Андрій Шевченко, головний тренер збірної України:

– Для нас дуже важливо було в цій грі здобути перемогу. Попросив хлопців, щоб вони поставилися до цього матчу дуже серйозно. Мені сподобався їхній настрій сьогодні. Я задоволений грою та результатом.

Щодо дебютантів, то хтось вийшов на початку матчу, хтось в кінці. У нас є колектив, в який ми поступово будемо вводити кожного гравця. Вони повинні приїжджати і ознайомлюватися з ігровою тактикою, стратегією і принципами, які ми сповідуємо в національній команді. Всі із задоволенням приїжджають і серйозно ставляться до наших вимог. Будемо дивитися, працювати і кожному будемо надавати шанс. Сьогодні задоволений практично кожним гравцем.

У деяких моментах ми могли зіграти набагато краще, але нічого ідеального не буває. Є епізоди, над якими потрібно старанніше працювати. Були помилки і якась нервозність. Особливо, коли був розіграш від воротаря. Це вже не перший раз. Пропустили м’яч зі стандартного положення. Лінія оборони в епізоді з голом зіграла не кращим чином – дали пробити супернику. Вважаю, що в таких моментах повинні діяти краще.

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *