Постріл з гармати спричинив гучне розслідування ДБР. Журналіст Бутусов заявив про помсту з боку Банкової

Минулої неділі, 28 листопада, Державне бюро розслідувань розмістило на офіційному сайті резонансну інформацію про журналіста Юрія Бутусова, постріл з гармати і порушення кримінального провадження.

Цитуємо:

“Слідчі ДБР вивчають відео, викладене журналістом Юрієм Бутусовим на його сторінці у Фейсбук, у межах розпочатого кримінального провадження.

28 листопада 2021 року журналіст виклав відео, де він здійснює постріли з «Гаубиці Д-20» калібром 152 мм. Він супроводжує свій постріл словами: «по окупантах вогонь».

Пізніше Бутусов дописав, що відео було знято дуже давно, і з тренувань, але оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну.

Усі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати, яке виклав Юрій Бутусов, будуть перевірені. В тому числі в порядку статті 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни). Будуть перевірені також і можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння.

За попередніми висновками, подія відбулась за межами зони ООС. Але суспільство отримає повну і вичерпну відповідь після детальної перевірки. Закликаємо усіх громадян України при публікації будь-яких матеріалів враховувати можливі негативні наслідки для інформаційної безпеки держави”.

Того ж дня, в неділю, ДБР розмістило на сайті уточнююче доповнення до попередньої інформації. Тепер стверджують, що кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом. “Зокрема, предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї”.

Не залишилося в стороні й Міністерство оборони України, яке заявило, що “засуджує публікацію матеріалів, які можуть загрожувати життю українських військовослужбовців та інформаційній безпеці країни”. Цитуємо МО:

“Для встановлення об’єктивних обставин, зафіксованих на оприлюдненому відео, за дорученням головнокомандувача ЗСУ розпочато перевірку фактів можливого порушення посадовими особами службових обов’язків та правил поводження зі зброєю”, – повідомили у відомстві та закликали українців уникати вчинків, “які можуть зашкодити Збройними силам України, спричинити інтенсифікацію обстрілів ворогом, збільшити втрати з нашого боку, або ускладнити співпрацю у сфері оборони з міжнародними партнерами”.

Водночас журналіст Юрй Бутусов вважає, що це кримінальне провадження є помстою з боку Володимира Зеленського за низку  незручних запитань президенту під час пресмарафону 26 листопада.

Юрій Бутусов запитав Главу держави про те, чому нема розслідувань за провали спецоперацій української розвідки, чому на високі посади в державі було призначено осіб, які не пройшли люстрації і причетні до підготовки зрадницьких Харківських угод на догоду Росії.

Пізніше головред Цензор.НЕТ виклав на своїй сторінці у фейсбуці відео, на якому він у військовій формі стріляє з гаубиці. “Мушу зізнатись, що я, ймовірно, можу бути причетним до загибелі деяких людей на Донбасі – але виключно до загибелі російських окупантів, терористів та вбивць українського народу. І відео з Байрактара, і інші дані про українську війну за незалежність мені передають захисники України, які довіряють мені, тому що не довіряють російській агентурі у владі, яка намагається “злити” Донбас”, – написав Бутусов під відео.

Бутусов наголосив: відео знято дуже давно, з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України. “Це абсолютно точно не теперішній час, оскільки я зараз знахожусь у Києві”.

 

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *