За рік шашлик подорожчав на третину

Олексій ДОРОШЕНКО

Найбільш популярним форматом проведення травневих свят є поїздки на дачу або пікніки на природі. Погода, добра компанія та смачний шашлик – запорука вдалого відпочинку. Асоціація постачальників торговельних мереж підрахувала вартість набору продуктів, необхідних для приготування шашлика на чотирьох чоловік.

До нашого набору увійшли 1,6 кг свинини, по 1 кг огірків і томатів, 2 л мінеральної води, чотири пляшки пива по 0,5 л, 1 пляшка (0,75л) вина, по 0,5 кг чорного і білого хліба, а також упаковка кетчупу 500 гр. Розрахунок цін проводився на підставі даних офіційної статистики по продуктах, які підлягають державному моніторингу, та київського продовольчого ринку “Дніпро” по всіх інших.

Цього року травневий шашлик обійдеться в 445 грн. За рік він став дорожчим на 28%, або на 96 грн. Найдорожчим продуктом цього списку, звичайно ж, є свинина. Вона обійдеться нам у 176 грн. за 1,6 кг. За рік м’ясо подорожчало на 38%. Також доведеться розщедритися на овочі, вино і пиво. Так, зокрема огірки обійдуться нам у середньому за кілограм у 60 грн, помідори – 50 грн, пляшка вітчизняного вина – 59,2 грн., а чотири пляшки пива – 56 грн.

Менш витратними продуктами для пікніку буде упаковка кетчупу – 15,8 грн. за 0,5 кг, пляшка мінеральної води (2 л) – 12,5 грн., чорний хліб – 8 грн. за 0,5 кг та білий хліб – 7,5 грн. за 0,5 кг.

Правда, на цих продуктах цілком можна заощадити. Наприклад, якщо замінити свинину на курячі крильця або гомілки, то похід на природу обійдеться значно дешевше.

Асоціація виступає з ініціативою щодо зниження ставки податку на додану вартість на продукти харчування з 20% до 5%.

Усім смачного!

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Редакція

Редакція “Українського репортера”