За рік пасхальний кошик подорожчав на чверть

Олександр Дорошенко

Наближається Великдень — християни святкуватимуть Воскресіння Ісуса Христа. Святити великодні кошики з кожним роком стає все більш популярною традицією і дуже часто у них можна побачити великий асортимент продуктів. Кожен продукт має символічне значення.

Священнослужителі пояснюють, що у великодньому кошику обов’язково мають бути паска, сир, масло, яйця, буженина або домашня ковбаса, хрін і сіль. Паска – символ Воскресіння та Небесного Царства.

Сир і масло є символами ніжності та жертовності Бога. Яйце – один із символів Великодня, який символізує нове життя і відродження. Буженина або ковбаса домашня – символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі. Хрін – міцне коріння, яке може дати людині віра у Воскресіння Господа Ісуса Христа. До того ж, хрін символізує міцність та незламність людського духу після прийняття таїнства Сповіді. Сіль — символ повноти та достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв’язку між Богом і його народом.

У пасхальному кошику, окрім перелічених продуктів, ще можуть бути сало, мак і пшоно.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж обрали продукти для великоднього кошика і порівняли, як за рік змінилася вартість пасхального кошика в Україні та Києві. Отже, у кошику буде 1 кг паски, 7 яєць, 600 г свинячої буженини, 400 г сала, 200 г м’якого сиру, 200 г вершкового масла, 1 кг солі, 250 г хрону, одна пляшка “Кагору”, 0,7 л.

У 2017 році в середньому в Україні 1 кг домашньої паски коштував 50 грн., 7 яєць – 10 грн., 600 гр свинячої буженини – 47 грн., 400 г сала – 16 грн., 200 г м’якого сиру – 18 грн., 200 г вершкового масла – 28 грн., 1 кг солі – 5,6 грн., 250 г хрону – 8,1 грн., пляшка “Кагору”, 0,7 л – 77 грн. Тобто, пасхальний кошик 2017 року нам обійшовся в 259,7 грн.

Для порівняння, у Києві він коштував у 2017 році майже на 30 грн. дорожче – 288,7 грн.

У 2018 році 1 кг домашньої паски буде коштувати вже 60 грн., тобто на 20% дорожче, ніж минулого року; 7 яєць – 19 грн., що на 90% більше; 600 г свинячої буженини – 65 грн., тобто подорожчала на 38%; 400 г сала – 29 грн., тобто ціна зросла на 81%; 200 г м’якого сиру – 18 г, ціна майже не змінилась; 200 г вершкового масла – 36 грн., що на 29% вище, ніж 2017-го; 1кг солі – 5,9 г, що всього на 5% більше, ніж роком раніше; 250 г хрону – 8,9 г, тобто на 10% дорожче; одна пляшка “Кагору”, 0,7 л – 85 грн., що також на 10% більше, ніж раніше. Тобто, пасхальний кошик 2018 року нам обійдеться в 326,8 грн.

Для порівняння, у Києві він коштуватиме у 2018 році на 32 грн. дорожче – 358,8 грн.

У цілому за рік, як по Україні, так і в Києві пасхальний кошик подорожчав на 25%. Якщо ж до кошика ви покладете більше м’яса, то його вартість сягне півтисячі гривень і зростання за рік складе 30 відсотків, а то й більше.

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

sixteen + sixteen =