З такими цінами й каші не звариш – висновок експерта

Майже половина сімейного бюджету української родини залишається в продуктових супермаркетах або на ринках. І стрімке зростання цін на найдешевші крупи говорить про зростання попиту на них, у той час як вартість гречки падає, а рису підвищується помірними темпами.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порахували, в якому регіоні найдорожчий і найдешевший набір круп, до якого увійшли по 1 кг рису, гречки, манки, ячневої і пшона. Саме ті крупи моніторить Держстат.

За даними статистики на початок липня 2018 року, найдорожчий кошик круп у Закарпатській області – 90,7 грн., тоді як найдешевший в Одеській області – 73,8 грн. Різниця у вартості складає 17 грн.

ТОП – 5 найдорожчих регіонів виглядає так: Закарпатська область – 90,7 грн., Київська – 8 грн., Чернівецька – 87,7 грн., Івано-Франківська – 87,5 грн. і Донецька область – 87,2 грн.

Перша п’ятірка найдешевших регіонів така: Тернопільська область – 73,8 грн., Чернігівська – 74,6 грн., Дніпропетровська – 74,9 грн., Сумська – 75,6 грн. і Запорізька область – 76 грн.

А середняками є: Київ – 86,8 грн., Волинська область – 84 грн., Одеська – 80,9 грн., Херсонська – 80 грн., Луганська – 79,9 грн., Миколаївська – 79,6 грн., Полтавська – 79,5 грн., Черкаська – 79,2 грн., Хмельницька – 79,1 грн., Житомирська – 78,4 грн., Львівська – 78,4 грн., Вінницька – 77,8 грн., Рівненська – 76,7 грн., Кіровоградська – 76,5 грн., Харківська область – 76,1грн.

А тепер трішки цікавинок про крупи.

Рис. Як і більшість круп, він походить із Азії, а саме з В’єтнаму та Таїланду. Ще задовго до нашої ери вирощування рису стало звичною справою в Індії, Китаї, Індонезії та Малайзії. Протягом першого тисячоліття нашої ери рис завоював любов і визнання населення Середнього Сходу, серйозно потіснивши на полях пшеницю і просо. На відміну від азіатських народів, європейці не відразу прийняли рис, як крупу для приготування їжі. Греки і римляни ставилися до нього тільки як до лікарського засобу. Протягом півтора тисячі років він пробивав собі дорогу на європейський стіл. І допомогла йому в цьому … чума. У тринадцятому столітті по півдню Європи прокотилася епідемія чуми, що перетворила ці місця в пустелю. Обробляти пшеницю не було ні сил, ні коштів. Ті, що вижили, стали засівати поля Валенсії і Сицилії поживним і невибагливим “круглим” рисом, для вирощування якого не було потрібно багато води, а врожай виходив багатий.

Батьківщина пшона – Китай, де просо вирощували ще задовго до нашої ери. До поширення рису, пшоно було основним продуктом харчування в Азії. З нього робили борошно, готували супи, солодкі страви і навіть варили пиво.

Батьківщина гречки – Гімалаї і гірські райони Індії. Однак саме в Україні гречана каша стала одним із основних продуктів харчування. Гречка була завезена в Україну в часи татарської навали, отримавши назву “татарка”. Сучасну ж назву вона отримала завдяки активній торгівлі з Грецією, де вона фігурувала як “грецький злак”.

Усім багатого столу та доброго апетиту!

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 − 6 =