Вареники з м’ясом подорожчали на 45 відсотків

Олексій ДОРОШЕНКО

В Асоціації постачальників торговельних мереж порахували, скільки коштує одна з популярних українських страв – вареники з м’ясом.

Індекс нашого українського Big Mac вираховує рівень інфляції краще, ніж всі державні органи разом.

Вареники є не лише традиційною, а й навіть культовою стравою української кухні.

Ми взяли найпростіший рецепт вареників із м’ясом від нашого шеф-кухаря для того, щоб на вечерю нагодувати середньостатистичну українську сім’ю. Тісто: 800 г пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200–250 мл, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 300 г свинини, 300 г яловичини, 50 г масла вершкового, 1 чайна ложка солі, 2 щіпочки чорного молотого перцю. Піджарка: по 150 г цибулі та українського сала. У готові вареники для смаку додаємо 250 г сметани й піджарку. Ой, як смачненько.

За даними Держслужби статистики станом на січень 2018 року, 800 г борошна коштували 7,6 грн, 300 г свинини – 35,5 грн, 300 г яловичини – 38,7 грн, 50 г вершкового масла – 9 грн, 150 г цибулі й сала відповідно 0,9 грн та 10,8 грн, 250 г сметани – 12,8 грн.

За тою ж офіційною статистикою у січні минулого року, 800 г борошна коштували 7,1 грн, 300 г свинини – 21,3 грн, 300 г яловичини – 27,4 грн, 50 г вершкового масла – 6,9 грн, 150 г цибулі та сала відповідно 0,7 грн і 6,1 грн, 250 г сметани – 10,3 грн.

Таким чином українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 35,5 грн, або на 45%. У 2017 році вони коштували 79,8 грн, а в цьому – 115,3 грн. Смачного!

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *