Сало, м’ясо, яйця – ТОП-5 продуктів, які подорожчали у січні

Олексій ДОРОШЕНКО

Державна статистика, перейшовши на нову систему моніторингу вартості продуктів та товарів, лише в середині лютого порахувала зростання цін за січень. За даними держмоніторингу першого місяця 2018 року, найбільше подорожчали складові борщового набору – овочі та м’ясо.

Експерти Асоціації склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подорожчали.

У гривневому еквіваленті перша п’ятірка виглядає наступним чином: сало, яловичина, філе та тушка курки, яйця.

Перше місце посідає найулюбленіший продукт українців – сало, яке додало за січень майже 3,5 грн на одному кілограмі. Відтепер його середня ціна складає 72,2 грн.

Для порівняння, у місті Києві сало подорожчало більш ніж на 5 грн і коштує вже 110,6 грн. Різниця між середньою ціною в Україні й ціною у місті Києві складає 38 грн на одному кілограмі.

Друге місце посіла яловичина з 2,8 грн на одному кілограмі. На сьогодні яловичина коштує 117,1 грн.

У Києві яловичина з кісткою коштує у середньому 129,1 грн за кілограм. Тобто різниця у вартості кілограма становить 12 грн.

Третя сходинка за філе курятини, яке піднялося в ціни майже на 2 грн. Відтепер середня ціна по Україні – 91,5 грн за кілограм, у той час як у Києві – 93 грн.

Четверте та п’яте місця поділили яйця з тушкою курятини, які за січень додали майже по 1 грн на кілограмі. Відтепер десяток яєць коштує майже 28 грн, а кілограм курки в тушці – 54,9 грн.

Для порівняння, десяток яєць у місті Києві дорожчий, ніж у середньому по Україні, майже на 3 грн, а кілограм курячої тушки – майже на 2 грн.

ТОП-5 продуктів, які найбільше здорожчали в січні, у відсотках виглядає наступним чином: капуста, буряк, морква, картопля та пшоно.

Лідером є капуста з 14%. На сьогодні її середня ціна, за даними Держстату, складає майже 5 грн за кілограм. У Києві капуста подорожчала на 16% й коштує майже 6 грн за кілограм. Тобто різниця складає 1грн.

Другим у цій номінації йде теж овоч із так званого борщового набору – буряк, вартість якого збільшилася на 13%. На сьогодні його середня ціна в Україні складає 7 грн за кілограм. Для порівняння, у столиці середня ціна – 8,4 грн. Тобто маємо різницю 1,4 грн на кілограмі.

Третє, четверте та п’яте місця розділили овочі з борщового набору – морква, картопля, а також пшоно, які подорожчали на 7%. Відтепер середня українська ціна моркви 7,2 грн, картоплі – 6,4 грн, а пшона – 16 грн за кілограм.

Що стосується Києва, то в столиці ці овочі коштують на 1 грн дорожче, ніж по Україні, а крупа – на 80 коп.

Серед продуктів, які подешевшали, варто відзначити гречку та цукор. Гречана крупа стала доступнішою на 5%, або на 1 грн, а солодкий продукт – на 1%, або 16 коп.

Вірити чи ні державній статистиці – особиста справа кожного. Однак дані, які з початку 2018 року збирає й аналізує Асоціація постачальників торговельних мереж, суттєво розходяться з державним моніторингом.

Олексій ДОРОШЕНКО,
генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Фото Олексія ІВАНОВА

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *