Катерина БУЖИНСЬКА. Привітання з Великоднем

Щиро вітаю читачів “Українського репортера” з Великоднем!

Ми з дітьми сьогодні перебуваємо у Болгарії – на батьківщині мого чоловіка Дмитра. Приготування до Великодня тут нічим не відрізняються від наших. Також печуть паску, в Болгарії вона називається “козунак”.
Пекти її буде мама Дмитра, у неї вона завжди неймовірно смачна.
Фарбують яйця, готують святкові страви із ягняти, різноманітні салати, а також спеціально прибережене до цього свята червоне вино.
Мені дуже подобається тутешня традиція, що перед Великоднем дітлахи йдуть до сусідів і дарують їм гілочку герані, а за це отримують три курячі яєчка. Вони їх приносять додому, і тут їх фарбує найстарша жінка в родині.
Першим пофарбованим яйцем вона хрестить дітям лобики, щоб були щасливими і здоровими, а потім яйце зберігається біля ікони в будинку. Друге господар закопує у землю, щоб був гарний урожай. А третє запікається у козунаці.
На Великдень родина збирається разом, усі йдуть до церкви, а потім сідають за святковий стіл. Усе розпочинається із ритуалу розбивання яйця – в кого витримає і не лусне. І вітають одне одного:”Христос Воскрес!”. “Воістину Воскрес”!

Катерина БУЖИНСЬКА, народна артистка України

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty − nineteen =