Гриби почали “тихе полювання”. Як вберегтися від небезпеки

За минулу добу в столиці госпіталізували одразу 6 людей, які отруїлися грибами. Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

“Кожного року медики наголошують на тому, що отруєння грибами може бути смертельно небезпечним. І попри це далеко не всі любителі “тихого полювання” дотримуються основних правил збирання та вживання цього продукту. Ще раз закликаю пам’ятати: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Тож звертайтеся до лікарів одразу ж після появи будь-яких із описаних симптомів. Зволікання та самолікування може коштувати життя”, – повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Києва Дмитро Турчак.

В Україні зустрічаються близько 80 видів неїстівних грибів, майже 20 з них – особливо небезпечні для життя людей. Щороку в Україні 2-3 тисячі людей потрапляють на лікарняні ліжка через отруєння грибами. Термічна обробка не зменшує дії токсинів гриба.

Гриби мають властивість накопичувати в собі різні отруйні речовини, тому їх не можна збирати у парках та скверах, поблизу смітників, автомобільних доріг, уздовж залізничних колій. Екологічно нечистий гриб не менш небезпечний, ніж отруйний.

Найнебезпечніший гриб – бліда поганка, яка містить сильну отруту – аманітотоксин. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може згубити трьох-чотирьох дорослих людей. Зустрічається вона часто і схожа на печериці (в блідої поганки нижній бік шапки зеленувато-білий, а в печериці – рожевий) або сироїжки.

Якщо ви вирушаєте до лісу на “тихе полювання” необхідно знати:

  • не збирайте грибів, яких не знаєте;
  • якщо гриб викликає найменший сумнів, краще його не брати;
  • шукайте і збирайте губчасті гриби: “білі”, “бабки”, “моховики” тощо. У наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
  • якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  • перед приготуванням страв із грибів їх необхідно ретельно промити;
  • не вживайте сирих грибів;
  • перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді впродовж 10-15 хвилин;
  • готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше доби;
  • не давайте грибів малолітнім дітям;
  • не застосовуйте “домашні” методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.

Основні ознаки грибного отруєння: нудота, блювання, біль у животі, розлад шлунку, головний біль, загальна слабкість та підвищення температури тіла. При вживанні деяких видів грибів (червоних мухоморів, волокониць), які вражають нервову систему, можуть з’явитися галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

При підозрі на отруєння грибами необхідно:

  • не зволікаючи, викликати “швидку”;
  • негайно промити шлунок – випити 5-6 склянок кип’яченої води або слабкого соляного розчину;
  • натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;
  • прийняти активоване вугілля (4-5 пігулок);
  • зробити очисну клізму;
  • пити багато рідини.

 

Rost

Журналіст “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen + seven =