Експерти розповіли, де в Україні найдешевші вареники

За висновками експертів Економічного дискусійного клубу, в березні вартість популярних українських страв була такою:

борщ (каструля об’ємом 3,5−4 літри) з м’ясом – 96,28 гривні; без м’яса (пісного) – 22,98 гривні;

деруни із сметаною (з розрахунку 20– 25 штук)– 23,14 гривні;

вареники (з розрахунку 35 – 40 штук): з сиром – 72,33 гривні; з капустою – 25,96 гривні.

Тобто, у березні зберігалася тенденція, сформована у попередні місяці, щодо зростання вартості приготування всіх популярних українських страв.

Як і у лютому, найвищий приріст вартості спостерігався при приготуванні страв з овочами, вартість яких стрімко зросла.

Так, борщ пісний протягом місяця подорожчав на 15,7% («плюс» 3,11 грн. на страві), вареники з капустою – на 9,6% («плюс» 2,27 гривні).

Першість за абсолютним показником підвищення вартості, як і минулого місяця, залишилася за борщем з м’ясом, що додав до вартості 4,17 гривні («плюс» 4,5%).

Деруни із сметаною подорожчали на 3,4% (або на 77 коп.).

Найменше подорожчали вареники із сиром (100,9%, або «плюс» 47 копійок на страві), оскільки сир м’який майже не подорожчав.

У першому кварталі, як і у березні, лідерами подорожчання стали борщ пісний («плюс» 32,3%) та вареники з капустою («плюс» 20,5%).

Якщо розглядати ситуацію у регіональному розрізі, то у березні найдешевші вареники із капустою можна було приготувати за нашим рецептом на Рівненщині (24,29 грн.), а найдорожчою ця страва була у Закарпатській області (28,34 гривні).

Олег ПЕНДЗИН, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × two =