Українським спортсменам не забороняли їздити до Росії. Але не дадуть на це грошей

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов зробив роз’яснення щодо своєї нещодавньої заборони національним збірним командам України брати участь у спортивних заходах на території Російської Федерації. Нагадаємо, міністр спорту 14 березня видав наказ, яким заборонив проводити навчально-тренувальні збори на території країни-агресора, а українським атлетам – брати участь у спортивних змаганнях, що проводяться на теренах РФ.

Очільник Мінмолодьспорту визнав, що цим перевищив свої повноваження і переступив закон. Документ скоригували: спортсмени можуть їздити до РФ, але за власний рахунок, держава не дасть на це ані копійки.

“Шановні друзі, в мережі Інтернет розповсюджується недостовірна інформація щодо нібито скасування наказу Міністерства молоді та спорту про заборону участі національних збірних команд України у змаганнях на території країни агресора.

Враховуючи автономію спорту та Олімпійську хартію, я не можу фізично заборонити поїздки спортсменів і тренерів на змагання за кордон. Тому ми юридично уточнили цей момент в наказі і заборонили державне фінансування участі збірних команд України у змаганнях на території країни-агресора.

Наголошую: суті рішення це не міняє. Жодних коштів українських платників податків не буде витрачено на такі поїздки. Жодних виплат державних преміальних за участь в таких змаганнях не буде нараховано.

Міністерство, як і міністр, незмінні у своїй позиції – ми категорично проти участі збірних команд у будь-яких змаганнях в Росії. Усю моральну відповідальність за самовільну участь в цих змаганнях, безпеку та усі інші наслідки несуть відповідні федерації та персонально ті атлети й тренери, які ризикнуть поїхати до країни-агресора. Вони про це попереджені”, – написав Жданов у Фейсбуку.

Новий наказ функціонерів від спорту опублікувала Асоціація спортивної боротьби України.

Українським спортсменам не забороняли їздити до Росії. Але не дадуть на це грошей

Українські борці нещодавно пішли всупереч офіційній позиції міністерства і заявили, що попри заборону, братимуть участь у чемпіонаті Європи зі спортивної боротьби у місті Каспійську.

Після цього наказ екстрено переробили й Асоціація спортивної боротьби України розповсюдила переможну заяву, яка дозволяє міністерству “зберегти лице”:

“Асоціація спортивної боротьби України цілком і беззаперечно дотримується виконання усіх законів, наказів і розпоряджень органів державної влади, навіть у тому разі, коли  наслідками  неучасті у континентальному чемпіонаті спортсменів України, відповідно до першого наказу, були унеможливлення подальшої участі спортсменів країни у чемпіонаті світу, дискваліфікація спортивної федерації на термін до трьох років, загроза неучасті в Олімпійських іграх 2020 року, накладання штрафу та інші санкції відповідно нормативних документів «Об’єднаного світу боротьби» (UWW), що регламентують участь у змаганнях.

З появою наказу Мінмолодьспорту № 1554 та звернень багатьох небайдужих до боротьби осіб до  Асоціації з пропозицією надати реальну допомогу у виступі українських спортсменів на надзвичайно важливому спортивному заході, чемпіонаті Європи, зникли підстави звертатися до «Об’єднаного світу боротьби» (UWW) з проханням дозволити участь  командам України у чемпіонаті світу 2018 року, не беручи участі у чемпіонаті Європи”.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *