У «Шахтарі» – цензура на висловлювання про війну

Це підтвердив екс-гравець “гірників” Василь Кобін. Василь Кобін, який провів 8 років у «Шахтарі» і лише місяць тому залишив команду, не продовживши з клубом контракт, дав цікаве та відверте інтерв’ю виданню “Трибуна” (https://ua.tribuna.com). Зокрема, гравець зізнався, що у клубі не дуже полюбляють, коли футболісти висловлюють свою думку з приводу війни в Україні.

«Чи забороняли у “Шахтарі” висловлювати свою позицію стосовно подій в Україні? Так. Нам казали: «Можете висловлювати свою позицію, але не переборщуйте».

Якщо хтось висловлювався, то його притримували: «Ти май свою думку, але не треба цього виносити на люди». Казали, що це не наша справа. В принципі, так і є – це не наша справа, нехай там політики розбираються», – розповів Кобін.

Кобін лише зайвий раз підтвердив, що «Шахтар» та український патріотизм – речі далеко не сумісні. Пригадується, як гравці цього клубу, футболісти збірної України Тарас Степаненко та Максим Малишев, публічно не визнали війну в Україні війною. Вони назвали це конфліктом, відтак зазнали серйозної критики з боку патріотів.

Більше того, Малишев неодноразово їздив не лише до окупованого Донецька, а й до Москви, після чого публікував фото на своїй сторінці в Інстаграмі. Справедливо буде зауважити, що у Максима в Донецьку залишилися жити батьки та родичі. Логічно, що футболіст їздив у гості – це нормально.

Але навіщо виносити фото на широкий загал, провокуючи таким чином більшість свідомих людей нашої країни? Ще й будучи гравцем національної збірної.

Ще один випадок, який яскраво характеризує «патріотизм» «Шахтаря», трапився з Віктором Коваленком. Перебуваючи у складі національної команди, футболіст разом із партерами по збірній відвідав шпиталь, у якому лікувалися воїни АТО. Віктор зробив світлину та опублікував патріотичний пост на своїй сторінці у соціальній мережі. Однак після розмови з генеральним директором клубу Сергієм Палкіним, Коваленко свій пост видалив. Тиск з боку керівництва? Очевидно.

До слова, подейкують, аби «приструнити» своїх футболістів та їхню діяльність у соціальних мережах, у «Шахтарі» найняли PR-агентство. Його головне завдання – розповідати футболістам, як поводитися в соціальних мережах, що «лайкати» і що «репостити». Причому це стосується не лише основи «гірників», а й усіх команд клубу: молодіжних, юнацьких. Ідея контролю гравців та їхніх акаунтів належить директору департаменту маркетингу та комунікацій «Шахтаря» Юрію Свірідову. Символічно, що така «геніальна» ідея з’явилася саме після «інциденту» з Віктором Коваленком.

«Шахтар» – чемпіон та кращий клуб України. Здавалося б, він, навпаки, повинен стати взірцем та прикладом для інших. Через агресію Росії та війну клуб втратив багато: стадіон, базу, можливість грати за підтримки власних вболівальників тощо. Тут би стати «Шахтарю» своєрідним «рупором», і не лише в Україні, а й у Європі. Але ні, у клубі вирішили інакше.

Більше того, протягом  двох років війни в «Шахтарі» та на його пропагандистських каналах «Футбол-1» та «Футбол-2» тему російської агресії обминали мовчанкою. Натомість днями крутили сюжети про гуманітарну допомогу Ахметова «нуждающимся Донбасса».

І лише після того, як сепари-бойовики в березні цього року зайшли на «Донбас-Арену» та на базу клубу в Кирашах, у Ахметова оговтались. Пролунали заяви у стилі: «От нелюди», «ми їм цього ніколи не пробачимо». А два роки до того куди ви дивилися? А потім у клубі скаржаться, що не гратимуть у Львові, бо їх там не люблять. Цікаво, а за що любити? Особливо жителям Західної України,  які намагаються звільнити такий милий комусь Донецьк.

Ярослав ТИМОШИК

Like

Леонід Фросевич

Головний редактор “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *