Томаш Кендзьора: хто він, перший новачок «Динамо» Хацкевича?

Команди, які тренував Олександр Хацкевич, завжди «танцювали від пічки». Тобто білорус у першу чергу налагоджував гру своїх підопічних в обороні. Можливо, саме тому першим новачком «Динамо» за керівництва нового тренера став захисник.

«Український репортер» розповідає про те, хто такий Томаш Кендзьора та чим він «підкупив» динамівських скаутів.

Днями «Динамо» оголосило про підписання контракту із захисником молодіжної збірної Польщі Томашем Кендзьорою. Поляк, за якого кияни заплатили 1,5 мільйона євро, гратиме у Києві наступні чотири роки.

Томашу 23 роки. Він молодий, амбітний та перспективний гравець. Кендзьора родом зі спортивної сім’ї – його батько теж був професійним футболістом. Не дивно, що перше знайомство з м’ячем у молодшого Кендзьори розпочалося доволі рано – у чотири роки. Згодом Томаш почав займатися в спортивній школі «Зелена гура», і пішло, поїхало. У 17 років його запросили до познанського «Леха», де Кендзьора пройшов усі ступені клубної ієрархії – від юнацької до першої команди клубу.

Новачок «Динамо» настільки вдало вписався в гру команди, що у 20 років виграв свій перший важливий титул – чемпіонат Польщі, а згодом йому довірили капітанську пов’язку «Леха». Успішна гра талановитого захисника не залишилась без уваги європейських скаутів. До Кендзьори проявляли інтерес «Монако» та «Лаціо», але в останній момент ці трансфери зривалися.

«Динамо» націлилося на поляка під час цьогорічного молодіжного чемпіонату Європи, на якому Томаш був одним із лідерів «кадри». Чутки про трансфер з’явилися ще місяць тому: після непростих переговорів між клубами та успішного медогляду Кендзьора став динамівцем.

Польські експерти відзначають чимало позитивних рис у діях правого захисника. За їхніми словами, цей футболіст, незважаючи на молодий вік, володіє лідерськими якостями та бійцівським характером. Як у клубі, так і в молодіжній збірній Кендзьора був лідером захисту, вміло управляв діями партнерів, за необхідності міг добряче «прикластися» міцним слівцем, якщо хтось щось робив не так. Кендзьора – такий собі вожак, і це, безумовно, позитивна якість для захисника.

Томаш – швидкий гравець, здатний виконувати величезний обсяг бігової роботи. Він спокійно самотужки може закрити весь фланг – здоров’я, витривалості та сил у поляка не бракує. Має чудову, підготовлену довгу передачу, в міру технічний футболіст.

Серед недоліків відзначають не завжди вдалий вибір позиції на полі. Кендзьора може спокійно проґавити забіг опонента собі за спину чи не витримати лінію. Також поляк досить посередньо «читає» гру, перехоплення – не його фішка. А ще Томаш суто одноногий гравець – його ліва нога придатна лише для ходьби. Проте усі ці недоліки можна виправити тренуваннями. Немає сумнівів, що у «Динамо» поляк однозначно підтягне «тактику».

Які перспективи Томаша у «Динамо»? На перший погляд, досить райдужні. Позиція правого захисника є досить проблемною у київському клубі, особливо після від’їзду Даніло Сілви до Бразилії. Правим беком може зіграти Морозюк, але Микола – гравець, більше налаштований на атаку, його стихія – півзахист, а гра безпосередньо в обороні не належить до чеснот дев’ятого номера. Хто ще? Гусєв?

Без проблем, але Олегу вже 34 роки, до того ж він останні півроку перебував без команди. Його форма та готовність бути основним упродовж довгого сезону поки під питанням. Є ще молодий Тимчик, але Олександра радше використовуватимуть на підстраховку.

Передумови для успішної гри Кендзьора більш ніж достатні. Решта залежить лише від нього самого.

Наостанок хотілося б наголосити на наступному. За півроку «Динамо» купило у «Леха» двох захисників: Кадара та Кендзьору, на покупку яких кияни витратили 4 млн євро. Немаленька сума як для клубу, який прагне оптимізувати витрати та рахунки якого періодично блокуються банком.

У той же час «Лех» взимку придбав у «Карпат» Володимира Костевича – теж крайнього захисника. Польський клуб витратив на цей трансфер всього-на-всього 300 тисяч євровалюти. А за півроку Костевич став «найкращим лівим захисником» чемпіонату Польщі.

Можливо, киянам варто звернути увагу на внутрішній ринок. Чому не цікавилися тим же Костевичем? Він нічим не поступається «варягам» у майстерності, зате свій та коштує значно дешевше. Але це вже питання до «внутрішньої кухні» «Динамо».

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *