«Шахтар» переміг «Динамо» у матчі за Суперкубок

Тренер «гірників» за один сезон зібрав повну колекцію українських футбольних трофеїв. До чемпіонства та Кубка португалець додав ще один титул

«Шахтар» – «Динамо» 2:0

«Шахтар»: 30. П”ятов, 33. Срна, 4. Кривцов, 44. Ракицький, 31. Ісмаілі, 6. Степаненко, 17. Малишев (74. Коваленко, 46), 10. Бернард, 11. Марлос, 7. Тайсон (9. Дентіньо, 77), 19. Феррейра (18. Ордець, 87)

«Динамо»: 72. Рудько, 5. Антунеш, 9. Морозюк, 10. Ярмоленко, 15. Циганков (25. Гонсалес, 68), 16. Сидорчук, 19. Гармаш (41. Бєсєдін, 62), 24. Віда, 29.Буяльський (8. Шепелєв, 80), 34. Хачеріді, 70. Мбокані

Голи: 1:0 – Феррейра (8), 2:0 – Феррейра (56)

Попередження: Малишев (6), Степаненко (28), Бернард (32) – Буяльський (45), Сидорчук (90+2)
Вилучення: Степаненко (80)

Новий футбольний сезон 2017/2018 офіційно стартував матчем за Суперкубок в Одесі. Протистояння «Шахтаря» та «Динамо» очікували з нетерпінням. Особливо цікавим було побачити, як змінилася гра киян з приходом нового тренерського штабу та чи здане «Динамо», яке минулий сезон повністю провалило, нав’язати гідну боротьбу «гірникам» як у конкретній грі, так і в сезоні загалом. Забігаючи наперед, визнаємо – «Динамо» Хацкевича абсолютно не вразило, а «Шахтар» знову довів свою перевагу над принциповим суперником.

Матч розпочався з атак «Шахтаря». У стартові 10 хвилин підопічні Фонсеки були надзвичайно активними:

«гірники» високо пресингували киян, миттєво відбирали м’яч та кілька разів загрожували воротам Рудька. На 8-й хвилині «Шахтар» повів у рахунку. Марлос біля штрафного майданчика «розкрутив» кількох футболістів у білій формі, віддав ліворуч на Бернарда, той ще далі на фланг на Ісмаілі. Бразилець втік від Ярмоленка, прострілив у штрафний, де його передачу на дальній стійці замкнув Феррейра.

Відкривши рахунок, футболісти донецької команди відійшли на свою половину поля і почали грати відповідно до результату. Тренерський штаб «Динамо» перед сезоном розповідав, що команда гратиме в агресивний атакуючий футбол, а Максим Шацьких, який відповідає за роботу з нападниками, натякнув: «Динамо» рідко гратиме «сухі» матчі – «біло-сині» будуть багато забивати. Усього цього у матчі в Одесі вболівальники не побачили.

Кияни довго оговтувалися від пропущеного м’яча і ніяк не могли впоратись із пресингом суперника. В атаку «Динамо» виходило через довгі передачі по флангу, за які мав чіплятися Мбокані. Надто примітивна і не дуже успішна тактика. «Шахтар» миттєво «з’їдав» свого суперника, не даючи киянам добратися до воріт П’ятова.

Кидалась в очі й недостатня функціональна готовність «Динамо». На фоні легких, швидких, динамічних гравців в помаранчево-чорній формі динамівці виглядали, мов черепахи. Більшість мікродуелей один в один вигравали підопічні Фонсеки.

Лише в середині тайму «Динамо» почало огризатися. Спочатку Мбокані після подачі кутового головою пробив вище воріт, а згодом Гармаш втратив реальний шанс зрівняти рахунок. Денис бив метрів із семи, але П’ятов зіграв надійно. Щодо «Шахтаря» – команда Фонсеки діяла у своєму звичному стилі. Активно на флангах грали Марлос, Тайсон та Ісмаілі. В обороні надійно діяла пара центрбеків Ракицький-Кривцов. «Шахтар» чітко та спокійно тримав м’яч. Щоправда, без особливого просування вперед. Обережність у діях команди виглядала цілком закономірною. Рахунок влаштовував «гірників», тож не було жодного сенсу стрімголов нестися в атаку. «Шахтар» діяв дуже раціонально. Раціоналізм – саме те, що відрізняє нинішній «Шахтар» від часів Луческу.

Очікувалося, що Хацкевич зробить якісь перестановки і «Динамо» по перерві побіжить. Не побігло, хоча саме киянам потрібно було забивати. Але якось надто мляво та інертно виглядали столичні футболісти. Зате забив «Шахтар». Другий гол вийшов майже точною копією першого. Знову Ісмаілі прострілив з лівого флангу, а Факундо Феррейра замкнув дальню стійку. Цей гол підтвердив – проблем у грі «Динамо» надто багато. В атаці брали участь всього два футболісти «Шахтаря», яким протистояли семеро(!!!) динамівців. Циганков та Морозюк лише зображали боротьбу проти Ісмаілі – бразилець виконав пас без перешкод. А Феррейра взагалі перебував в оточенні чотирьох захисників. Проте м’яч спокійно прокотився вздовж лінії воротарського майданчика, аргентинець вискочив з-за спини Антунеша і оформив дубль.

«Шахтар» міг збільшити свою перевагу до розгромного рахунку. А що ж «Динамо»? Розуміючи, що треба гасити пожежу, Хацкевич спочатку випустив другого нападника – Бесєдіна, а згодом замінив Циганкова на Гонсалеса. Кияни перемістили гру ближче до воріт суперника, і у них почалися з’являтися напівмоменти. Не те щоб це були супергольові нагоди, але на фоні усієї гри киян в атаці – вже хоч щось. За 10 хвилин до кінця матчу кияни отримали додатковий шанс. Степаненко отримав другу жовту картку і пішов відпочивати. У киян було 17 хвилин, враховуючи компенсований час, аби забити бодай один гол. Але не було сил.

Заслужена, закономірна та беззаперечна перемога «Шахтаря», яка вкотре довела – «гірники» сьогодні команда номер один в Україні. У своєму ж першому сезоні Фонсека зробив тренерський хет-трик, здобувши усі можливі трофеї на внутрішній арені. У «Шахтаря» чудовий, зіграний склад, який не потребує особливого підсилення.

Потужний тренерський штаб, досвід та сучасний менеджмент. Словом, у команди є все, аби й надалі здобувати трофеї.

Рівно за тиждень у киян буде шанс відігратися. Команди гратимуть між собою у другому турі чемпіонату України. А між тим, «Динамо» зіграє з «Чорноморцем», а «Шахтар» – з «Ворсклою». 25 липня «Динамо» стартує у кваліфікації Ліги чемпіонів, де протистоятиме швейцарській команді «Янг Бойз». Символічно, що саме цей клуб рівно рік тому на цій же стадії вибив зі змагань…команду Фонсеки. На Хацкевича та його команду чекають ну дуже непрості матчі.

Окремо хотілося б поговорити про безлад, який відбувався на трибунах в Одесі. Фанати «Динамо» чотири рази закидали поле фаєрами, петардами та димовими шашками. Двічі арбітр матчу Труханов зупиняв гру. Одного разу петарда вибухнула поруч із Тайсоном, ледь не завдавши бразильцю травми очей.

Ну от скільки ми ще будемо страждати від бовдурів, які невідомо для чого приходять на футбол! Нам мало дискваліфікацій наших стадіонів у міжнародних матчах? Хіба ми постійними бійками, піротехнікою, політичними лозунгами на трибунах недостатньо зганьбилися в очах футбольного світу? А куди дивиться ФФУ як організатор матчу? Що робиться для того, аби ходити на стадіон було безпечно? Аби зайвий раз не думати:

чи варто брати із собою дітей? А ми ще дивуємося, чому суттєво знизилась відвідуваність футбольних матчів.

Як відомо, квитки на Суперкубок були іменними. Тобто придбати їх можна було лише у випадку пред’явлення паспорту чи іншого посвідчення особи. А значить вирахувати порушників порядку буде в рази легше. Але чи будуть цим займатися наші футбольні органи? Чи понесуть винуватці якесь адміністративне покарання? З нетерпінням слідкуватимемо за діями ФФУ щодо цієї проблеми.

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *