Олімпійська чемпіонка з гімнастики Ольга Корбут звинуватила тренера в зґвалтуванні

Чотириразова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Ольга Корбут публічно звинуватила свого тренера Ренальда Книша у зґвалтуванні. За її словами, насильство наставник вчинив у Мінську в готелі “Ювілейний” – напередодні Олімпійських ігор у Мюнхені, коли спортсменці було лише 17 років.

Сенсаційне зізнання пролунало в ефірі програми “Пусть говорят” на російському Першому каналі. Корбут, яка з 1991 року мешкає у США і має американське громадянство, розповіла, що Книш припинив виявляти до неї цікавість після поїздки до Америки. Тоді він покликав її до себе в номер, але його дії помітила охорона. Після цього тренер-розпусник перестав куди-небудь їздити.

Студія дала слово і 86-річному тренеру, з яким студія зв’язалися за допомогою відеодзвінку. Він відкинув звинувачення своєї колишньої підопічної, звинувативши її в брехні.

За словами чоловіка спортсменки Леоніда Борткевича, батьки Корбут подали до міліції заяву про злочин, у МВС Білорусі мають зберегтися відповідні документи. У радянські часи цю справу наказали зам’яти.

Ольга Корбут має шість олімпійських нагород: чотира “золота” і два “срібла”. Три золоті медалі (командний залік, вільні вправи і колода) і одну срібну (різновисокі бруси) вона завоювала на Олімпійських іграх у Мюнхені в 1972 році. Через чотири роки вона стала олімпійською чемпіонкою в складі команди і срібною призеркою за вправу на колоді.

Корбут – не перша радянська гімнастка, яка скаржиться на сексуальні домагання. “Український репортер” нещодавно писав, що відома українська гімнастка Тетяна Гуцу, яка виступала за збірну СРСР, звинуватила у зґвалтуванні свого партнера по команді, олімпійського чемпіона Віталія Щерба.

“Ефект Вайнштейна”

Нагадаємо, міжнародна кампанія проти сексуального насильства розпочалася після того, як у жовтні 2017 року газета “The New York Times” опублікувала інтерв’ю з актрисою Ешлі Джадд (“Цілуючи дівчат”, “Подвійний прорахунок”, “Особливо тяжкі злочини” й “Амнезія”).

Вона заявила, що один із найвпливовіших продюсерів Голлівуда і співзасновник кінокомпанії Miramax Films Гарві Вайнштейн домагався і змушував до сексу. Пізніше про брудні залицяння з боку Вайнштейна, які супроводжувалися шантажем (роль у кіно в обмін на секс), розповіли Гвінет ПелтроуАнджеліна Джолі й десятки інших актрис.

Вайнштейна вигнали з роботи, співпрацю з ним припинили кіностудії, а його дружина пішла. У Голлівуді виник “ефект Вайнштейна”, коли жертви сексуального насильства почали розповідати про домагання з боку знаменитостей. Зокрема, виявилося, що справжнім “сексуальним хижаком” був зірковий актор Кевін Спейсі, до того ж він виявився геєм. Поки що останнім у неприйнятній поведінці щодо жінок звинуватили актора з українським корінням і “найкращою посмішкою в Голлівуді” Джеймса Франко.

Скандал вибухнув і в олімпійській збірній США. Чотириразова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Сімона Байлз звинуватила колишнього лікаря збірної США Ларрі Нассара у сексуальних домаганнях. Титулована гімнастка, яка несла прапор США на закритті Олімпіади в Ріо у 2016 році, розповіла, що медик-збоченець розбещував її, коли вона була ще неповнолітньою.

Сімона Байлз далеко не єдина жертва Нассара, він “перемацав” практично всю збірну США з гімнастики під виглядом огляду на предмет травм. Вперше про розпусного медика, який працював зі збірною “зоряно-смугастих” з 1986 року, стало відомо влітку 2016-го, коли олімпійська чемпіонка Лондона-2012 Маккайла Мароні заявила, що представники Федерації гімнастики США пропонували їй за мовчання про розпусного лікаря $1,25 млн. Гроші спортсменка, яку Нассар переслідував з 13 років, взяла і підписала відповідну угоду.

У листопаді 2016 року його арештували і висунули звинувачення у розбещенні трьох неповнолітніх спортсменок. Незабаром у суд на медика подали 18 жінок, які стверджували, що Нассар домагався їх у юному віці. Під час обшуку в будинку Нассара знайшли 37 тисяч файлів з дитячою порнографією, за що його засудили до 60 років ув’язнення.

Про сексуальні домагання медика заявили майже 150 жінок, зокрема олімпійські чемпіонки з гімнастики Елі Райсман, Маккайла Мароні і Габріель Дуглас. Це цілком можливо, адже Нассар працював фізіотерапевтом збірної США на чотирьох Олімпіадах і мав можливість контактувати з величезною кількістю спортсменок.

Сам Нассар визнав свою провину лише в семи епізодах розбещення малолітніх. У січні 2018 року суд Мічигана засудив його на термін ув’язнення від 40 до 175 років слухання. Їх дорахують до 60 років, які йому дали за дитячу порнографію. У лютому інший суд США за трьома іншими епізодами дав йому ще 40-125 років тюрми. У будь-якому випадку, ґвалтівник ніколи не вийде на волю і не побачить юних дівчат.

Like

Рост

Журналіст “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *