Олександр Башенко: «Хочу щоб люди повірили – саме вони вирішують долю велоспорту в Україні» (+відео, фото)

До позачергової виборчої конференції готується Федерація велосипедного спорту України. Вона відбудеться завтра, 20 липня, у Києві. Головне питання – вибори нового керівника.

Ініціатором конференції виступив президент Федерації Олександр Башенко, який заявив, що “з метою «забезпечення чесних, прозорих та неупереджених виборів президента ФВСУ» склав повноваження з 8 липня 2018 року».

«Ця конференція назріла, адже будемо обирати не тільки президента Федерації, але й обговорювати гострі проблеми, – говорить Олександр Борисович. – Якщо Федерація – це справді сила, тоді її почують і держава, і спонсори, і уся спільнота».

Відеоінтерв’ю з Олександром Башенком

А держава, на жаль, поки що не зовсім чує голос Федерації велосипедного спорту. «Державна машина не хоче відпускати велосипедний спорт, щоб він розвивався так, як це практикується у цивілізованих країнах», – стверджує Олександр Башенко.

Він неодноразово гостро критикував Міністерство молоді та спорту за «совкові підходи» до справи. І каже: «Наприклад, в Європі давно процесом виділення коштів керують саме федерації. А нас примушують ходити з простягнутою рукою до міністерств, благаючи чиновників виділити фінансування на проведення міжнародних та всеукраїнських змагань, на будівництво велотреків, на спортивне спорядження для шкіл, на нові велосипеди, спортивний одяг, і все марно – нікому ми не потрібні…».

Навіть на питання призначення державного та головного тренерів Федерація не впливає – це в руках міністерства.

Лідер - Олександр Башенко - і соратники (зліва направо): генеральний секретар Федерації велоспорту Тетяна Дзядевич, генеральний директор Федерації велоспорту Олег Ярошенко, радник президента ФВСУ Наталія Муравйова
Лідер – Олександр Башенко – і соратники (зліва направо): генеральний секретар Федерації велоспорту Тетяна Дзядевич, генеральний директор Федерації велоспорту Олег Ярошенко, радник президента ФВСУ Наталія Муравйова

Отож Башенко прагне перемін. Тому делегати конференції й мають обговорити важливі питання, порадитися, яким чином досягнути кардинальних зрушень, зокрема у відносинах між чиновниками від спорту і Федерацією.

Нам відомо, що дехто відмовляв Башенка від проведення позачергових виборів. Але він на цю пропозицію не погодився. І наголошує: «Вибори президента Федерації велоспорту – це не келейні вибори, як було колись: делегати приїхали, поспілкувалися, пообідали… А які рішення прийняли – не суть важливо. Тому прошу колег відповідально поставитися до власного голосу на цих позачергових виборах, повірити, що саме вони вирішують долю велосипедного спорту в Україні, що їхня думка є пріоритетною… Вони – головний рушій процесу, а не якась групка людей, які сидять за кавою і за усіх вирішують, що треба робити (до речі, подібне є і в інших галузях)».

Чи планує Башенко балотуватися на посаду президента Федерації? Так. Одним із основних його конкурентів є зірковий спортсмен Ярослав Попович – кращий молодий велогонщик «Тур де Франс»-2005, третій призер гранд-туру «Джиро д’Італія»-2003, чемпіон світу-2001 (U-23) у складі збірної України, сьогодні – спортивний директор американської команди Світового туру «Trek-Segafredo».

Кандидатуру Олександра Башенка висунула низка обласних осередків Федерації. Він, позитивно висловлюючись про Поповича, каже, що все ж буде брати участь у виборах, бо у разі відмови делегати конференції можуть розцінити це як «договірняк». Водночас Башенко каже, що поки що не бачив опублікованої програми дій Ярослава Поповича на посту президента Федерації.

Чи є в Башенка опозиція? Мабуть. Але він, як заявляє, нікому не нав’язує думок, які йдуть всупереч розвиткові велосипедного спорту. І запевняє, що на позачергових виборах «не здасться без бою».

Леонід ФРОСЕВИЧ

Фото “Українського репортера”

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *