В Україні з’явиться система футбольної прокуратури

Найближчим часом керівництво Федерації футболу України планує створити систему футбольної прокуратури. Про це заявив президент ФФУ Андрій Павелко:

«Нам необхідний генеральний прокурор в області футбольного правосуддя. Потрібна людина, яка буде нести відповідальність за розслідування найгучніших справ, договірних та корупційних дій у футболі».

Нагадаємо, що в останні два роки український футбол буквально “накрили” корупційні скандали пов’язанні з договірними матчами. Особливо часто підозри у нечесній грі виникали стосовно поєдинків першості U-19, U-21, другій та першій лігах.

Крайнім гучним випадком став скандал у матчі першої ліги між лідером дивізіону «Іллічівцем» та аутсайдером змагань – командою «Гірняк-Спорт». На те що рахунок у матчі відкриють гості, а «Іллічівець» у другому таймі відіграється і переможе з різницею в два голи було зроблено ставок на суму близько 120 тисяч доларів США. Загальний обсяг ставок на біржі Betfair склав 275 тисяч доларів, з яких 255 на перемогу господарів. За дивним збігом обставин «Гірняк-Спорт» виграв перший тайм з рахунком 0:1, а у другій половині гри господарі забили тричі. У підсумку 3:1 на користь «Іллічівця».

«Мене шокувало, як поводились коефіцієнти у букмекерських конторах Азії і Європи. Вони були неймовірно просаджені. Якщо подивитись на цифри, то я впевнений – сталося щось неправильне. Якщо дивитись на коефіцієнт і на впевненість тих, хто ставив на такий перебіг матчу, то кількість залучених футболістів має бути великою», – зазначив експерт у боротьбі з матчами із фіксованими результатами Франческо Баранка.

Наразі ФФУ проводить розслідування, а самим матчем, за словами віце-президента ФФУ Ігоря Кочетова зацікавилась Національна поліція. Щоправда подібних підозрілих матчів останнім часом є чимало, однак винуватців так і не покарано.

Це стосується і провокацій та безладу на трибунах, через які, наприклад, матч Україна-Ісландія відбувся без глядачів. Тобто у нашому футболі є багато підводних течій, з якими потрібно боротися кардинальними та жорсткими методами. І видається, система футбольної прокураури, якщо вона працюватиме належним чином – це те, що сьогодні вкрай необхідно футболу.

Ярослав ТИМОШИК

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *