Вандали викрали бронзове погруддя Лесі Українки. Де ж поліція?

У Києві вандали почуваються, на жаль, безкарними. 3 березня, вночі, було вкрадено погруддя Лесі Українки з пам’ятною дошкою, яке вже більше 40 років прикрашало і виокремлювало меморіальний будинок у Києві на вулиці Саксаганського, 97. Тут у 1899 – 1909 роки мешкала Леся Українка та її родина, а з 1960 року працює музей поетеси.

Про цю сумну новину повідомив у Фейсбуку Музей видатних діячів української культури.

“Вкрадено не типовий виріб з кольорового металу, а значиму пам’ятку історії та культури, твір мистецтва, який не тиражувався! Тому вкрай важливо знайти його до остаточного знищення вандалами. Погруддя письменниці та пам’ятна дошка складають єдину композицію і виконані з бронзи. Автори роботи – скульптор Галина Кальченко та архітектор Анатолій Ігнащенко – знані митці, народні художники України і лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка”, – повідомляють співробітники Музею.

https://www.facebook.com/172940172790233/photos/pcb.1706379486112953/1706376792779889/?type=3

“Ця скульптурна композиція була встановлена в 1971 році до 100-ліття від дня народження письменниці, що відзначалося на рівні ЮНЕСКО. Тепер на фасаді меморіального будинку залишилися шматки арматури і отвори, де було надійне кріплення, що тримало важку конструкцію стільки років. Не складно помітити, що погруддя знімали професіонали, адже нема жодних додаткових пошкоджень, не проводилося жодних додаткових демонтажних робіт… Крадії подбали заздалегідь про надійні сходинки чи помост, бо з «землі» його не дістанеш і легко у руки не візьмеш… Пригадуючи ланцюжок актів вандалізму на могилі поетеси (перед річницею її смерті у 2010 році, у поминальні дні після Пасхи 2017 року, перед днем народження вже цього року) не віриться, що цей черговий ганебний злочин викликаний лише жагою збагачення. Надто знакова і символічна постать Лесі Українки як в історичному минулому нашої країни, так і сьогодні…”

 

Дуже прикро, що поліція не може знайти злочинців. До речі, на Байковому цвинтарі також сплюндровано могилу Лесі Українки. Результат розслідування нульовий (агов, пане начальнику столичної поліції Крищенко!). Водночас читаємо, як постійно піарять себе керівні чиновниці, які в муніципалітеті Віталія Кличка відповідають за культуру.

Фото зі сторінки у Фейсбуку Музею видатних діячів української культури.

На цю тему читайте також

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *