Висновок експертів: зросла вартість понад 80 відсотків продуктів

У квітні, за даними Держстату, найбільш суттєво подорожчала свинина – на 6 гривень, або на 5 відсотків. Відтепер її середня ціна в Україні складає 116 гривень за кілограм.

Також до групи лідерів входять яловичина, морква, буряк, капуста, яблука, курячі філе і тушка, які подорожчали від 1,1 грн. до 2,5 грн. Зокрема, яловичина за місяць додала 2,5 грн., що дорівнює 2%. Вартість кілограма яловичини в середньому становить 125 грн.

Морква, буряк і капуста подорожчали відповідно на 2 грн., або на 18%, на 1,8 грн., або 17% і 1,7 грн., або 23%. На кінець квітня середня ціна кілограма моркви сягала 12,9 грн., буряка – 12,6 грн. і капусти білокачанної – 9,2 грн. Яблука минулого місяця зросли на 1,5 грн., або 8%. Куряче філе і тушка в квітні подорожчали відповідно на 1,4 грн. і 1,1 грн., або 2%. Середньостатистична ціна тушки – 55 грн. і філе – 91,5 грн. за кілограм.

У квітні також майже на чверть гривні зросла вартість соціальних сортів хліба. Сьогодні середня ціна найдешевшого білого хліба становить 15,2 грн. за кілограм, а чорного – 16,1 грн.

Суттєво знизилися ціни на гречку – на 1,2 грн., або 6%. За місяць гречка встановила своєрідний рекорд, перетнувши планку в 19 грн. за кілограм. На кінець квітня її ціна була 18,8 грн. за кіло.

Як і передбачали наші експерти, продовжує знижуватись й ціна українського національного продукту – сала, яке стало доступніше на 1 грн., або 2%. Його середня ціна становить уже 70 грн. Курячі яйця подешевшали на 60 коп., або 2% і мають середньостатистичний цінник 26,6 грн. за десяток.

Підсумки квітня є дещо гіршими, як прогнозували Уряд та Національний банк, але темпи інфляції все таки знижуються. За відсутності значних коливань на валютному ринку до вересня ми будемо спостерігати стабільність й на продуктовому ринку. Але український борщ зі свининою у квітні все ж став значно дорожчим.

Олексій ДОРОШЕНКО, економіст

Редакція

Редакція “Українського репортера”