Ціни мчать до Європи. Висновок експерта

Одлександр Дорошенко

За даними державного моніторингу, під який підпадає 31 найменування продуктів, у березні 2018 року подорожчало 85% цього списку та найбільше – овочі та м’ясо. Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж склали ТОП-5 продуктів харчування, які найбільше подорожчали за минулий місяць.

Отже, у п’ятірку увійшли морква, буряк, свинина, яловичина та варена ковбаса з капустою. Перше місце посідає морква, яка додала за березень 3 грн. за кілограм. На початок квітня її середня ціна в Україні складає 10,9 грн. На другому місці – буряк із 2,8 грн. подорожчання за кілограм. Його середня вартість – 10,9 грн. Третя сходинка за свининою, вартість якої зросла за березень на 1,9 грн. Відтепер її середня ціна в Україні – 109,8 грн. за кілограм. Четверте місце за яловичиною, яка за перший весняний місяць додала 1,8 грн., і коштує 122,2 грн. за кілограм. Замикає п’ятірку одразу два продукти, а саме варена ковбаса і капуста, які піднялися в ціні на 1,6 грн. та їх середній цінник по країні – 85,4 грн. і 7,5 грн., відповідно.

У відсотковому еквіваленті у ТОП-5 продуктів, які показали найбільше зростання також “лідирує” морква, а ще буряк, капуста, картопля і цибуля, тобто весь борщовий набор. Морква подорожчала на 38% із середньою вартістю кілограма в 10,9 грн. Буряк збільшився в ціні на 35%. На сьогодні його середня ціна в Україні складає 10,9 грн. за кілограм. Капуста додала 27%, і коштує 7,5 грн.

Четверте місце посідає картопля з 10% зростання ціни й середнім цінником у країні в 7,6 грн. за кілограм. П’ятими у рейтингу є цибуля з 9% і ціною 6 ,3грн.

До нашого рейтингу не увійшли яблука, які за березень подорожчали на 1,5 грн., або 8% і коштують 19,7 грн. за кілограм. Яблука займають шосте місце як у гривневому, так і відсотковому рейтингах.

Треба також згадати про підняття ціни майже на 1грн. мороженої риби із середньою вартістю 68,5 грн. за кілограм. Практично усі молочні вироби за перший весняний місяць додали в ціні 50 коп. на одному кілограмі, а масло – за 200 гр. Відтепер кілограм м’якого сиру коштує 91,5 грн., сметани – 52,2 грн., а 200 гр вершкового масла – 36,5 грн.

Що стосується хліба, то він став дорожчим за місяць на 30 коп. На початок квітня кілограм білого коштує 19 грн, а чорного – 15,8 грн.

Єдине, що може хоч трохи підняти настрій пересічному українцю, так це здешевлення на 80 коп. гречки, яка у середньому зараз коштує 20 грн. Крім гречаної крупи у березні зменшилася ціна тільки на цукор – 20 коп. на кілограмі. Вартість цукру тепер становить 15,3 грн.

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”