Тернопільщина очолила рейтинг найдешевших регіонів України

Асоціація постачальників торговельних мереж провела аналіз даних офіційної статистики в серпні серед усіх регіонів і з’ясувала, що жителі Тернопільщини харчуються найдешевше за інших.

В області найнижча вартість на п’яту частину продуктів із соціального кошика.
А ТОП-3 регіонів із найменшими цінами в серпні 2018 року виглядає так: лідером рейтингу є Тернопільська область, у якій одразу шість соціальних продуктів мають найнижчу ціну серед усіх регіонів України.

Друге місце посідають Кіровоградська і Львівська області з трьома продуктами з найменшою вартістю.
Третя позиція в Дніпропетровської, Донецької, Миколаївської, Одеської і Рівненської областей – по два найменування продуктів із соціального кошика.

У Тернопільській області найдешевшими є такі продукти: рис – 21,2 грн. за кілограм, для порівняння, середній показник по Україні – 23,4 грн.; макарони – 13,6 грн. за кілограм, середня в країні – 15,6 грн.; ячна крупа– 9,1 грн., середньостатистичний показник – 10,6 грн.; масло вершкове – 32,4 грн. за 200 грамів, тоді як середня за даними Держстату – 36,1 грн.; олія – 32,2 грн. за літр, середньостатистична – 34,5 грн.; сало – 43 грн. за кілограм, середньоукраїнська – 67,8 грн.
У Кіровоградській області найнижча вартість таких продуктів: пшоно – 17,8 грн. за кілограм, для порівняння, середній показник по Україні – 19,8 грн.; варена ковбаса – 66,4 грн., а середня по країні – 88,5 грн.; яйця – 18,5 грн. за десяток, при середньостатистичній ціні – 21,3 грн.

У Львівській області найдешевша курятина і сметана: філе куряче – 90,2 грн. за кілограм, а середня ціна по Україні – 95,1 грн.; куряча тушка – 52,2 грн., при середній у країні – 55,7 грн. і сметана – 48,6 грн. за кілограм, при середній за офіційними даними – 52,2 грн.
Дніпропетровська область: манка – 11,1 грн. за кілограм, при середньому показнику 12,3 грн., і морква 12,6 грн., при середньоукраїнській ціні 15,1 грн.

Донецька область також має два найдешевших продукти: яловичину за 104,8 грн. за кілограм, при середній 125 грн., і свинину за 104,4 грн., при середньому показнику 114,7 грн.
Миколаївська може порадувати батоном 0,5 кг за 9,7 грн., при середній в країні 11,2 грн., і цукром за 13,2 грн. за кілограм, при середній в Україні 14,9 грн.
В Одеській області можна заощадити на пшеничному хлібі з борошна першого ґатунку – 11,6 грн. за кілограм, при середньостатистичній 15,7 грн., і на мороженій рибі – 66,1 грн., при середній ціні 70,3 грн.
А Рівненщина – це найдешевше пшеничне борошно, яке тут продається по 9,2 грн. за кілограм, при середній вартості в Україні 10,2 грн., і картопля 6,5 грн., при середній 7,6 грн.

Дев’ять областей мають по одному найменуванню найдешевшого продукту, а саме: у Житомирській сири коштують 72,3 грн. за кілограм, при середній ціні 88,8 грн.; у Запорізькій гречка має цінник – 15,5 грн., в Україні – 17,6 грн.; у Київській області буряк коштує 5,5 грн., при середній по країні – 7,1 грн.; на Луганщині ціна кілограма пшеничного хліба з борошна вищого ґатунку – 15,5 грн., при середньоукраїнській – 19,6 грн.; на Полтавщина вартість капусти складає 5,6 грн. за кілограм, при середній за даними Держстату – 7,3 грн.; у Харківській області житній хліб коштує 13,7.грн. за кілограм, у той час як по країні середня ціна – 16,6 грн.; у Херсонській області цибуля коштує 7,4 грн., тоді як середня ціна в Україні становить 8,4 грн.; на Буковині молоко купляють по 18,8 грн. за літр, при середній 22 грн.; у Чернігівській яблука можна купити по 11,5 грн., в Україні – по 14,1 грн.

До загального списку з найнижчими цінами не увійшли Вінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Сумська, Хмельницька, Черкаська області та місто Київ.

Тернопільщина таке досягнення повинна записати собі в актив. Воно не може відбутися само собою. З одного боку Тернопільщина входить до п’ятірки регіонів, де отримують найменшу середню плату в країні, а з іншої, без розвитку інфраструктури, тобто не маючи великої кількості ринків та місць на цих ринках, розгалуженої мережі магазинів, які підтримують конкуренцію, та розвинутої логістики – такий результат є недосяжним. Для прикладу, деякі регіони–сусіди Тернопільської області по найменшому показнику середньої заробітної плати, не мають жодного найдешевшого продукту. Це означає, що керівники цих регіонів є поганими господарниками. А вони повинні бути, в першу чергу, гарними господарниками, а не просто провідниками політичних ліній.

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen + 13 =