Лідером вересневого “цінового забігу” стала цибуля, а картопля трохи здешевіла – експерт

У питанні підрахунку інфляції важливо, щоб не тільки Держстат проводив постійний моніторинг ринків та магазинів. Це, як із результатами виборів в Україні: чим більше паралельних підрахунків, тим менше маніпуляцій. Тому Асоціація постачальників торговельних мереж у вересні відслідковувала 31 продукт із категорії “соціальний”. Таке дослідження розпочалося з лютого цього року у магазинах та ринках Києва, Харкова й Львова. Наші дані відображають картину найбільших міст, але охоплюють країну з Заходу на Схід.

Перший місяць осені показав підвищення вартості 84% продуктів, які моніторяться державою і Асоціацією постачальників. Лідером вересневого “цінового забігу” стала цибуля, яка додала у вартості аж 43%. До п’ятірки ввійшли також буряк +17%, морква +10%, капуста +8%, курячі яйця +5%.

У відсотковому діапазоні від +1% до +5% розмістилися: гречка, свинина та пшоно, які стали дорожчими на 3%, житній хліб, ячна крупа, філе курки, молоко і олія подорожчали на 2%, а також сметана, риба морожена, яловичина й макарони, які додали 1%. Майже на 1% подорожчали всі сорти білого хліба, борошно, манна крупа, куряча тушка, ковбаси, м’який сир і сало.

Варто виділити кртоплю, яка у вересні стала доступнішою для нас на 13%. Але, як кажуть, не картоплею єдиною, її одну весь місяць їсти не будеш. Хоча дієтологи вже придумали картопляну дієту для схуднення. Сидячи на такій дієті, ви завжди відчуватимете себе ситим і в гарному настрої. Можливо, дієтологи й мають рацію.

Але ми чекаємо на офіційну статистику. Однак, і без неї кожен українець відчув гаманцем, наскільки переплачує на продукти, порівняно з серпнем. Особливо пенсіонери. Знаю, що дехто записує ціни і може надати цифри попередніх років.

Державна служба статистики цього року розширила перелік продуктів, які моніторяться, із 23 до 31. Попередній перелік із 23 найважливіших соціальних продуктів був складений у 1996 році.

Сьогодні, на жаль, від соціальних продуктів залишилась лише назва. Відмовившись від державного регулювання цін, держава не замінила їх іншими механізмами, які працюють у ЄС. Тому маємо те, що маємо. Отже, розширюємо свої кулінарні записники новими рецептами картопляних страв?

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

На цю тему читайте також:

 

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 + 19 =