Фахівці пояснили, чому українці стали вегетаріанцями

Олексій Дорошенко

За рік м’ясний кошик подорожчав на 35 відсотків. До нашого м’ясного кошика увійшли всі види м’яса та ковбасних виробів, які підлягають держмоніторингу: свинина, яловичина, сало, куряча тушка і філе, варена ковбаса. За цей час загальна інфляція становила 13%, а продуктова інфляція – 17%. Мінімальна зарплата за рік зросла на 16%. Середня оплата праці за той же час піднялась на 26%. Це красномовно говорить про недоступність м’яса українцям.

Розрахунок вартості м’ясного кошика зроблено на підставі даних державної статистики. І лише куряче філе було пораховано за даними Асоціації постачальників торговельних мереж, оскільки до державного моніторингу воно було додано лише з початку цього року.

Усі види м’яса стали дорожчими за рік від 25% до 71%, а саме: сало – на 71%, свинина – на 41%, ковбаса варена – на 34%, яловичина – на 27%, курка в тушці та філе – на 25%.

Порівняно з минулим роком свинина додала в ціні 34 грн. за кілограм, сало – 29 грн., яловичина – 27 грн., ковбаса варена – 22 грн., філе курки – 18 грн., а курка в тушці – 11 грн.

На кінець квітня кілограм яловичини можна було купити в середньому в країні за 125 грн., свинини – за 116 грн., філе курятини – за 91 грн., вареної ковбаси – за 86 грн., сала – за 70 грн., а бройлера – за 55 грн.

Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, то на кінець квітня 2018 року він коштував 543 грн., тоді як рік тому його вартість становила 402 грн. Тобто м’ясний кошик за рік подорожчав на 35%, або на 141 гривню.

Зауважу, що тенденція зменшення споживання м’яса українцями спостерігалась й раніше. Наші підрахунки на 1 грудня 2017 року показали, що вартість м’ясного кошика за рік, тобто з 1 грудня 2016 по 1 грудня 2017 року, зросла на 38%. Мінімальна заробітна плата додала за цей час 100%, а от середня лише 16%. Дані щодо кількості тварин в Україні показують зменшення поголів’я. Винятком є лише кури та дрібна худоба, у тому числі барани.

Сало та курка в тушці надалі показуватимуть менше зростання, темпи якого будуть відповідати загальному рівню інфляції. А от інші види м’яса, такі як свинина, яловичина, куряче філе, гомілки, крильця тощо, будуть демонструвати значно вищий темп.

Зростання споживання м’яса українцями відбувалось з 2001-го по 2013 роки. Починаючи з 2004-го Україна задовольняла потребу в м’ясі за рахунок імпорту. Після підписання угоди Україна – ЄС ринок м’яса став динамічним. Це добре видно по даних статистики за І квартал 2018 року, коли поставки м’яса та м’ясних виробів до України різко зросли на фоні зростання середньої вартості на внутрішньому ринку.

З 2014 по 2015 українці стали їсти м’яса значно менше через різке падіння доходів. 2016 -й показав незначне покращення ситуації. За офіційними даними, падіння споживання м’яса тривало і в 2017 році – до жовтня. Але за підсумками року зафіксовано зростання споживання. Так, на кожного з нас приходиться по 51,7 кг з’їденого м’яса. Пояснити це можна лише за рахунок підвищення пенсій, оскільки доходи працюючих за останній квартал 2017 року не показали стрімкого підвищення.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), кожен українець з’їв у 2017 році 41,7 кг усіх видів м’яса. Це на 10 кілограмів менше, ніж говорять наші офіційні джерела.

За підрахунками ОЕСР наступного року кожен із нас зможе розраховувати на 43,3 кг, що на 1,6 кг більше, ніж минулого. А у 2020-му ця цифра ще зросте на 0,7 кг та досягне 44 кілограми на людину. І станеться це лише за рахунок свинини та курятини. А в ЄС вже сьогодні кожен громадянин споживає 86 кілограмів м’яса. Отак низькі доходи роблять українців вегетаріанцями.

Олексій ДОРОШЕНКО, генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж

Редакція

Редакція

Редакція “Українського репортера”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × 3 =