Яких письменників найбільше читають у світі. Погляд з Америки

Юрій КІРПІЧОВ

Поговоримо про літературу. Кілька років тому американець Ден Браун відтіснив Шекспіра з першого місця в рейтингу найбільш популярних письменників усіх часів і народів.

Бард сьогодні на шостому місці – ось такий сучасний літературний ландшафт. Втім, це всього лише недоліки моди, мине ще кілька років і все повернеться на круги своя.

Чому так вважаю? Тому що років з десять тому, вкотре почувши про незвичайну велич російської літератури, замислився, чи не можна об’єктивно виміряти її величину, підійшовши до питання науково? Метрон – аристон, говорили колись елліни i мали рацiю.

Виявляється, вона існує – міра! У липні минулого року я писав про неї в статті «Графік російської літератури» (періодично торкаюся цієї теми в газеті «Літературна Росія»), то з деталями можна ознайомитися там.

Про відносність усього

Апріорі зрозуміло, що рейтинги письменників і книг, якi складають журнали, аси критики і гуру від літератури, не можуть бути надійними індикаторами величі, бо відображають в першу чергу переваги укладачів. Але ж люди різні. Мені імпонує Одрі Хепберн, а Трамп клюнув на Стормі Деніелс, Бред Пітт навряд чи спокусився б на рубенсівські форми, але і Рубенс не надихнувся б Анжеліною Джолі, одні зачаровані хитромудрим Пєлєвіним, а інші піднімають на щит Прілепіна, простого, як автомат, окупанта.

Як же домогтися точності та репрезентативності? Бачачи, що світ стає все більш віртуальним і що це добре, я з 2010 року періодично складаю таблицю письменників… за кількістю звернень до них ГУГЛа. Більш об’єктивного методу оцінки величі авторів і літератур годі й шукати. Так, метод не є ідеальним і цифри будуть залежати від місця вашого проживання, від розташування сервера та навіть від часу доби. Свiтова Мережа живе, дихає і коли у великих читаючих країнах настає день, зростає число звернень до неї, в тому разі й до письменників, отож дані можуть порядком відрізнятися. Але співвідношення їх по авторах залишається досить стабільним для оцінки популярності.

Скажете, такий підхід також не є цілком об’єктивним, бо рейтинг буде залежати від безлічі технічних і соціальних факторів? Від моди і смаків читаючої публіки, її інтелектуального та культурного рівня, від ситуації в країні, в тому числі від розвиненості громадянського суспільства, від рівня урбанізації, поліграфії і поширеності Iнтернету, від кількості університетів і якості викладання та іншого. Так, рейтинг буде залежати від усього цього. Бо людина є мірою всіх речей, і вона змінюється з часом.

Але не будете ж ви заперечувати, що студентів і освічених зараз набагато більше, ніж століття тому, що з появою електронних і аудіокниг аудиторія споживачів літературного продукту розширилася, а смаки і звичаї якщо і впали, то незначно. Вони падають з часів Шумеру, але світ поки стоїть. У будь-якому разі мій метод дозволяє дати саме інтегральну оцінку з урахуванням усіх чинників. Більш того, в дзеркалі літературних уподобань він відображає ступінь розвиненості соціуму планети Земля. Чи, може, вам потрібна якась незалежна оцінка? Хто її здатний дати? Таукітяни? Господь? Загалом, як говорив один корифей мовознавства, іншої об’єктивності у мене для вас немає. Тому до справи.

Володарі душ

Цього разу я не став зводити дані в таблицю – вона хоч і наочніше, але займає багато місця, та й досить незручна технiчно. Пустимо дані в рядок. Отже, попереду з фантастичним результатом крокує гігант Dan Brown – 3350 млн. звернень до Google! За ним E.L. James – 957 млн. Такі наші смаки. На третій сходинці опинився дивним чином забутий мною раніше Стівен Кінг: Stephen King – 625 млн. Як я міг зловити таку гаву?! Точнiше, не побачити таку скелю?

Як бачите, вже при складанні списку велетнiв позначаються смаки читача, недарма незабутній директор пробірної палати зауважив, що багато речей нам незрозумілі не тому, що наші поняття слабкі, а тому, що ці речі не входять до кола наших понять. Тому цілком можливо, що знавці з більш широким літературним кругозором зможуть доповнити мій список блискучими іменами з високим рейтингом. Хочу лише попередити, що в такому разі титани російської літератури зiйдуть ще нижче по щаблях рейтингу…

Далеко відстають від трійки майстрів пера і клавіатури старі метри красного письменства (цифри означають мільйони звернень): Thomas Mann – 208; John Milton – 199; Shakespeare – 195; James Joyce – 191; Robert Burns – 185; Victor Hugo – 172. Замикає першу десятку (хай живе гендерна рівноправність і vive la différence!) George Sand – 139.

У другій десятці Thomas Hardy – 131 (зрозумiло, що за рахунок актора Тома Харді); Oscar Wilde – 85,1; провидець Jonathan Swift – 77,3; Washington Irving – 73,7; Dos Passos – 68,1; George Elliot, суперниця Жорж Санд – 55,9; уїдливий Voltaire – 55,6; моряк Joseph Conrad – 52,7; класик Charles Dickens – 51 і улюблений з дитинства Mark Twain – 48,6.

Третій десяток відкриває дотепник Bernard Shaw – 48, за ним королева детектива Agatha Christie – 40,1 і вилетівший з лідерів Henry James з 36,9 млн. – Еріка Джеймс перестала тягти його на буксирі свого прізвища. Далі Miguel de Cervantes – 32,3; пригодницький неоромантик Robert Louis Stevenson – 31,6; інтелектуально-еротичний Henry Miller – 30,3; Heinrich Heine – 30,2; потужний William Faulkner – 29; винахідливий Jules Verne – 27 і похмурий німецький геній Friedrich Nietzsche – 26,4.

У четвертій групі розташувалися Walter Scott – 26,2 і великий кобзар Homer – 26,1; містичний Edgar Allan Poe – 25 і батько Шерлока Холмса Conan Doyle – 22,9; фантаст Herbert Wells – 22,6 і магічний реаліст Gabriel García Márquez – 21,6. Далі Albert Camus, совість Заходу – 21,4; один з найбільш популярних французьких авторів Alexandre Dumas – 20,6; драматург Molière – 20,2 і улюбленець 60-х Ernest Hemingway – 19,7.

У п’ятому колі Dante Alighieri (19,5) служить Вергілієм для Franz Kafka – 19,1. За ними марсiанин Ray Bradbury – 18,9; Toni Morrison – 18,6; улюбленець Бродського T.S. Eliot – 16,9; Friedrich Schiller – 16,5; Francis Scott Fitzgerald – 16,1; Emile Zola – 15,6; старина O, Henry – 14,7 і Steinbeck – 13,6.
Це когорта великих, сонм крилатих.

Залишилися деталі. Найпопулярніші з російських письменників (Pushkin і Leo Tolstoy) ділять з Honoré de Balzac 54-56-ті сходинки (після Анатоля Франса, Пруста і Джека Лондона) з результатом 11,1 млн. У 2010 році Пушкін з такою ж приблизно кількістю звернень був на шостому місці (в дебютній таблиці я упустив багатьох великих письменників), через п’ять років ділив 22-23-тє, торік був на 33-му, а сьогодні ще нижче. Причина не тільки в моїх стараннях в розвідці геніїв, а й у падінні популярності. Віртуальний світ зростає, водночас зростає і кількість звернень до популярних письменників в ГУГЛ, але… не до всіх. Слідом за ними йде Stendhal – 8,66 та Dostoyevsky – 8,33 млн. У Chekhov – 6 млн. звернень, це ще місця на 3-4 нижче, вже в сьомому десятку.

Який же лінгвоспектр, наскiльки яскрава мовна палітра великих літераторів? Фарб небагато: 33 англомовних автора, 8 франкофонів, 5 писали німецькою, два іспаномовних, італієць, еллін. Останній, щоправда, чи то співав, чи то декламував, але не писав і взагалі навряд чи знав грамоту, однак його місце заслужене, бо з нього все починалося.

Але чи не час перейти до глобальних узагальнень? Велич літератури – величина сумарна і оцінюється плеядою її письменників – висота піраміди залежить від кількості і величини каменів. Наш список наочно підтверджує відомий факт – сучасна цивілізація створена в першу чергу англосаксами, французами і німцями. Що стосується російської літератури, то місце її письменників цілком відповідає заслугам. І, схоже, інтерес до них згасає разом з падінням привабливості самої Росії…

Дволикий Яндекс і велич американської літератури

Говорячи про яку, зауважимо, що вибір американського ГУГЛа і англійської мови обумовлений виключно методологічними міркуваннями. На цю пошукову систему припадає три чверті всіх звернень у світі (у найближчих конкурентів по 6-8%) і дві третини їх – англійською. Нічого не вдієш, це мова міжнародного спілкування. Але росiйськi патріоти можуть спробувати застосувати мою методику, використовуючи Яндекс.

На жаль, з об’єктивністю в цьому випадку будуть проблеми. І не тому, що Яндекс не входить навіть до п’ятірки провідних пошукових систем світу, все ще гірше. Так, якщо набрати в рядку пошуку ім’я Юрій Кiрпiчов, виявиться, що з ним пов’язано 23 млн. звернень i сам Ден Браун далеко позаду – всього 3 мільйони! Та й Еріка Джеймс не так вже у відриві – 46 млн. Але не слід впадати в манію величі – ГУГЛ протвережує і в ньому число звернень до мене варіює навколо 100 тисяч. До речі, якщо в Яндексі ввести прізвище Еріки англійською, результат подвоїться (98 млн.), та й Ден обжене мене – 53 млн. А ось у Барда майже ідеальна рівновага: Shakespeare – 165 млн., Шекспір – 159 млн.

Цілком зрозуміло, що у російських письменників на своєму полі врожай кращий: Пушкін – 141 млн. (Pushkin – 11 млн.), Чехов – 121 млн., Достоєвський – 88 млн., Лев Толстой – 53 млн. Але точніше оцінити переваги їх нащадків можна за допомогою тиражів – ось уже десять або навіть більше років безумовним рекордсменом з продажу є книги Дар’ї Донцової. Хоча в ГУГЛі Darya Dontsova практично непомітна (35 тис. звернень), а в Яндексі йде поруч зі мною – 22 млн.

Ні, панове, світовий гамбурзький рахунок ведеться ГУГЛом: Агата Крісті, маючи тиражі ніяк не менші, аніж Донцова, займає 22-місце в нашому списку з досить непоганим показником в 40 млн. звернень. І ще цей рахунок показує, що в Топ-50 письменників світу не тільки попереду американець, а й зібралася значна команда американських авторів – аж 14,5 (Томас Стернз Еліот вважається американо-англійським)! Виявляється, для великого світу американська література набагато цікавіша і важливіша російської!

Юрій КІРПІЧОВ, США (спеціально для “Українського репортера”)
Малюнок Олега СМАЛЯ

Like

Юрiй КІРПІЧОВ

Спеціальний кореспондент "Українського репортера" в США


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *