Шатдаун у США. Вперше в історії Америки

Рiк тому Трамп обійняв посаду президента Сполучених Штатiв Америки. Нині країна відзначає цю сумну дату: в суботу, 20 січня 2018 року, в Америці відбувся шатдаун, тобто зупинка роботи федерального уряду, всіх його служб і агентств. Минулий рік був таким безглуздим i бездарним, репутація великої країни, за даними опитувань авторитетного агентства Геллап, скотилася вниз, і тепер нас поважають менше, ніж Китай і Німеччину.

США прожили рiк без бюджету, i діяльність федерального уряду фінансувалася за допомогою тимчасових бюджетних резолюцій. Термін дії останньої з них закінчився 20 січня, рiвно опівночі за часом Східного узбережжя. Зрозумiло, що без бюджету діяльність уряду неможлива. У спеціальному режимі функціонуватимуть лише служби, відповідальні за безпеку та забезпечення життєдіяльності особливих об’єктів.

Конгрес не зміг дійти згоди про новий бюджет. Сталося це перш за все через небажання президента йти ні на які поступки демократам з низки найважливіших питань, в першу чергу щодо вирішення проблеми DACA.

В Америцi близько 800 тисяч людей, якi виросли в США, але були нелегально привезенi в країну дітьми чи народилися тут у нелегальних іммігрантів i не мають постійного легального статусу. Трамп вимагає припинити фiнансування програми допомоги таким людям та депортувати їх у країни, яких вони нiколи в життi не бачили. Президент також категорично не бажає пiдписувати бюджет, якщо в ньому не буде прописано фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

У Конгресi палата представників голосами республіканської більшості прийняла законопроект про черговий тимчасовий бюджет терміном на місяць. Але вiн не був підтриманий Сенатом. За нього проголосували лише 50 сенаторів (45 республіканців і 5 демократів), тодi як необхідно було мати 60 голосiв.

Тепер Конгресу, який планував піти на тижневі канікули, доведеться працювати і шукати компроміс. Це буде дуже важко, бо рівно опівночі Білий дiм опублікував вочевидь заздалегідь заготовлену конфронтаційну заяву, в якiй відкинув можливість переговорів із демократами з питання про DACA, звинувативши їх у тому, що сталася зупинка роботи уряду. На зустрічі з Трампом компромісу намагався досягти лідер демократів у Сенаті Чак Шумер, та домовитися не вдалося.

Тепер ми живемо без бюджету, роботу федерального уряду, всіх його служб й агентств зупинено, зарплату федеральним держслужбовцям з півночі суботи не нараховують, i все, що належить до сфери відповідальності федеральної влади, в принципі, може перестати працювати, починаючи з державних музеїв i до посольств за кордоном, авіадиспетчерів тощо.

Масу держслужбовцiв вiдправлять у вiдпустки, і це не додасть їм любовi до президента. Така подія сталася вперше в історії країни, коли і Білий дім, і обидві палати Конгресу перебувають під контролем однієї партії, в даному випадку Республіканської.

До речі, щодо посольств: коли нещодавно прем’єр Iзраїлю пообiцяв народовi швидке перенесення посольства США в Єрусалим, Трамп (він не любить Нетаньяху) вiдповiв досить рiзко, що в цьому роцi такого не буде. Якi ще можуть бути наслiдки?

Їх багато, і досить сказати, що, за оцінками економістів, тижневий збиток від зупинки діяльності федеральних служб складе $6 мільярдів. А ще, наприклад, може з’явитися «виправдання», чому вчасно не введено персональних санкцій проти оточення Путіна…

Юрій КІРПІЧОВ, США

Малюнок Олега СМАЛЯ

Like

Редакція

Редакція “Українського репортера”


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *