Рашагейт: процес пішов!

Юрій КІРПІЧОВ

Головна новина минулого тижня у США пов’язана з Рашагейтом. У п’ятницю зранку вона за кілька хвилин захопила всі канали.

CNN і MSNBC навіть пожертвували рекламними блоками.

Спеціальний прокурор із розслідування кримінальної справи про втручання Росії у вибори в США у 2016 році й можливих інших злочинiв, пов’язаних із цим, Роберт Мюллер виніс обвинувачення в “умисному та свідомому наданнi неправдивих, шахрайських показань ФБР” про свої бесіди з російським послом колишньому раднику з національної безпеки, колишньому директору управління військової розвідки міністерства оборони, генерал-лейтенанту у відставці Майклу Флінну. Обвинувачення було пред’явлено в столиці США. Флінн повністю визнав себе винним у пред’явленому йому обвинуваченні й уклав угоду зі слідством.

Він звинувачується в тому, що під час допиту агентами ФБР 24 січня 2017 року «свідомо дав завідомо неправдиві, сфабриковані, шахрайські свідчення» про свої бесіди з російським послом Кисляком, що відбулися 22 і 29 грудня 2016 року. Згідно з обвинувальним висновком суть бесід Флінна з Кисляком полягала в наступному.

28 грудня 2016 року президент США Барак Обама підписав указ № 13757 про санкції проти Росії у відповідь на її втручання у президентські вибори в США. В той же день, після опублікування цього указу, посол Росії в США Кисляк зв’язався із Флінном, щоб з’ясувати, як ставиться до санкцій майбутня адміністрація Трампа. 29 грудня Флінн, який перебував у Вашингтоні, подзвонив «високопоставленому співробітникові» перехідної команди Трампа, який перебував разом із Трампом в Мар-а-Лаго, елітному курортному комплексі в Палм-Біч у Флориді, щоб обговорити, що повідомити російському послу з питання про американські санкції проти Росії.

Вони обговорили питання про санкції, в тому числі з точки зору їх впливу на зовнішню політику майбутньої адміністрації Трампа. Спiврозмовник сказав Флінну, що співробітники перехідної команди, які перебувають з обраним президентом у Флориді, не хотіли б, щоб Росія робила відповідні заходи, загострюючи ситуацію.

Відразу ж після цієї розмови Флінн подзвонив Кисляку і попросив, щоб Росія не робила заходів у відповідь, очевидно, натякнувши, що нова адміністрація перегляне санкції, введені адміністрацією Обами. Після цього Флінн знову зв’язався з «високопоставленим співробітником» перехідної команди Трампа, виклавши суть розмови з Кисляком.

30 грудня Путін оголосив, що Росія не робитиме заходів у відповідь проти США, а Кисляк подзвонив Флінну і підтвердив це. Після чого Флінн провів розмову відразу з кількома співробітниками перехідної команди Трампа, обговоривши з ними російське рішення не робити відповідних заходів проти США і майбутнi кроки щодо санкцій.

Звинувачення Флінну полягає в тому, що під час допиту агентами ФБР 24 січня 2017 року він заперечував, що обговорював з Кисляком санкції проти Росії, як заперечував і те, що від імені майбутньої адміністрації просив Росію утриматися від відповідних санкцій. Крім того, 22 грудня 2016 року «старший високопоставлений співробітник» команди Трампа попросив Флінна зв’язатися з Кисляком і послами інших країн, постійних членів Ради Безпеки ООН, і попросити їх проголосувати проти резолюції, внесеної 21 грудня Єгиптом, яка засуджувала будівництво нових ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан, або вжити заходів для того, щоб відкласти голосування по резолюції.

У той же день Флінн зв’язався з Кисляком і попросив його, щоб Росія проголосувала проти резолюції. З аналогічними проханнями Флінн звертався до послів інших країн, членів Ради Безпеки. 23 грудня Кисляк подзвонив Флінну і повідомив йому, що Росія підтримає резолюцію.

Резолюцію було прийнято, США утрималися при голосуванні відповідно до вказівки Обами.

Під час допиту агентами ФБР 24 січня 2017 року Флінн збрехав, що лише дізнавався у Кисляка й інших послів про те, як їхні країни збираються голосувати. Проблема тут, однак, полягає не тільки в тому, що Флінн дав неправдиві свідчення агентам ФБР. Контактуючи з Кисляком і ведучи з ним розмови на теми, що стосуються зовнішньої політики США, Флінн порушив закон Логана, прийнятий ще 1799 року, згідно з яким «будь-який громадянин Сполучених Штатів, де б він не перебував, який, не будучи уповноваженим Сполученими Штатами, встановлює прямі або непрямі контакти або здійснює будь-яку переписку чи спілкування з будь-яким іноземним урядом або будь-якою посадовою особою, або агентом іноземного уряду з наміром вплинути на заходи, що вживаються будь-яким іноземним урядом, або на поведінку будь-якого іноземного уряду чи будь-якого його посадовця або агента у зв’язку з будь-якими суперечками чи конфліктами цього уряду зі Сполученими Штатами або з метою нанесення шкоди Сполученим Штатам, має бути оштрафований відповідно до цього закону або засуджений до тюремного ув’язнення на термін до трьох років, або і те, й інше».

Флінн також порушив закон Логана, контактуючи з послами інших країн і переконуючи їх виступити проти резолюції Ради Безпеки ООН. Обвинувальний висновок говорить також про те, що Флінн навів завідомо неправдиві відомості у своїй заяві про реєстрацію заднім числом в якості агента турецького уряду, поданому в березні 2017 року.

Майкл Флінн повністю визнав себе винним у пред’явленому йому обвинуваченні й уклав угоду зі слідством. Умови угоди дуже цікаві. Суддя поінформував його про те, що після цього визнання йому може загрожувати максимальне покарання – 5 років в’язниці і штраф у $250 тисяч. Цього покарання Флінн може уникнути, якщо буде повністю і скрупульозно дотримуватися умов угоди зі слідством.

Ці умови зобов’язують Флінна давати всебічні й правдиві свідчення з усіх питань, які можуть бути йому адресовані спецпрокурором Робертом Мюллером і його слідчою групою, а також іншими правоохоронними органами, надавати всі без винятку документи, які може зажадати спецпрокурор, проходити перевірку на детекторі брехні на вимогу слідства, давати показання великому журі присяжних, проінформувати спецпрокурора Мюллера і його слідчу групу про всі можливі злочини, вчинення яких відомо Флінну. Угода забороняє йому відмову від дачі показань із посиланням на П’яту поправку до Конституції, яка дозволяє не свідчити проти себе, оскільки Флінн вже визнав себе винним. У разі найменшого порушення Флінном умов угоди, вона буде вважатися такою, що втратила силу, і, відповідно, Флінна можуть в цьому випадку очікувати в’язниця і штраф.

Коментатори-юристи як по телебаченню, так і в провідних газетах говорять про те, що Роберт Мюллер вибрав дуже грамотну і правильну тактику, звинувативши Флінна саме в неправдивому свідченні ФБР, а не в роботі як агента іноземного уряду без реєстрації, в несплаті податків або в контактах з іноземними представниками до закінчення терміну карантину після відставки з військової розвідки. Мюллер пред’явив Флінну звинувачення, які, безумовно, є доведеними і будуть без сумніву прийняті судом присяжних.

Очевидно, доказом є записи телефонних розмов Флінна з Кисляком спецслужби США на законних підставах прослуховували телефонні розмови російського посла. І хоча прослуховувати громадян США забороняється, однак на такі випадки заборона не поширюється, i закон дозволяє розкрити імена відповідних громадян США, якщо мова йде про безпеку країни або порушення ними законів.

Очевидно, Флінн розуміє, що йому та його адвокатам абсолютно немає чого заперечити на ці звинувачення, тож йому світять реальний тюремний термін, штраф і ганьба. Саме тому Мюллер пред’явив Флінну звинувачення, яке вже безумовно доведено. І вибору в того не було. За умовами угоди йому доведеться розповісти спецпрокурору і його слідчим все, що йому відомо з усiх питань, які цікавлять слідство. А відомо йому дуже і дуже багато. Він перебував у передвиборному штабі Трампа з моменту його створення.

Що означають неправдиві свідчення федеральним слідчим, Флінн вже точно знає. Тому тим, хто думає, що розслідування Мюллера скоро закінчиться, слід зрозуміти, що воно тільки починається. Бо з’явився ключовий свідок, який може розповісти дуже багато такого, що сприятиме просуванню розслідування і може дуже серйозно відбитися на тих, кому ще будуть пред’явлені звинувачення.

Початок співробітництва Флінна зі слідством пов’язують з аналогічною співпрацею Джона Діна, юридичного радника Білого дому при Ніксонi. Саме його співпраця зі слідством і його свідчення були ключовими під час розслідування Уотергейта (при цьому сам Дін не уникнув тюремного терміну, хоча й невеликого). До речі, зараз Дін коментує як експерт події, пов’язані із Рашагейтом, на телеканалі CNN, i, природно, він був одним із коментаторів у п’ятницю.

А тепер саме цiкаве: Трампiв Твiттер мовчав із ранку п’ятниці й до ранку суботи, коли з’явилося наступне: «Я змушений звільнити генерала Флінна, тому що він брехав віце-президенту і ФБР. Він визнав себе винним у цій брехні. Це ганьба, тому що його дії під час перехідного періоду були законними. Нічого було приховувати!».

Президент відразу ж отримав у Твіттері кілька відповідей. Заступник голови комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф: «Якщо це так, пане президенте, чому ви так довго чекали, щоб звільнити Флінна? Чому ви не діяли до того, як його брехня стала надбанням гласності? І чому ви вимагали від директора Комі «спустити справу на гальмах»?

Колишній директор Офісу урядової етики Уолтер Шауб (пішов у квітні у відставку): «Ви визнаєте, що знали про те, що Флінн брехав ФБР, коли просили Комі закрити справу проти нього? Скажіть нам, @realDonaldTrump, ви знали, що Флінн збрехав ФБР, коли юридичний радник президента МакГі образив Йейтс, коли вона намагалася попередити Білий дім, що Флінн був скомпрометований? Чи знали ви, що Флінн брехав ФБР, коли ви звільнили Йейтс через кілька днів після її попередження?».

Нагадаю, що в. о. генпрокурора Саллі Йейтс попередила Білий дім 24 січня 2017 року про те, що Флінн може бути скомпрометований Росією, у зв’язку з чим його перебування на посаді радника з національної безпеки становить загрозу національній безпеці США. Трамп звільнив Йейтс 30 січня.

Було і безліч інших коментарів та відповідей. Особливо наголошується практично всіма коментаторами, що коли 9 листопада 2016 року, відразу після виборів, Обама прийняв у Білому домі Трампа, він спеціально його попередив, щоб той не призначав Флінна ні на які офіційні посади через контакти, які Флінн підтримує з Росією.

Судячи з усього, процес пішов, і на нас чекає багато цікавого!

Юрій КІРПІЧОВ, США (спеціально для “Українського репортера”)
Малюнок Олега СМАЛЯ

Like

Юрiй КІРПІЧОВ

Спеціальний кореспондент "Українського репортера" в США


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *