Погляд з Америки: прокурор Мюллер важливіший за Давос

Юрій КІРПІЧОВ

Путін не поїхав у Давос на Всесвітній економічний форум. Голова російського Центробанку Набіулліна також скасувала візит, хоча й була в списку спікерів на сесії “Кінець легких грошей” – символічна назва, чи не так? Росії немає чого сказати світові, та її і слухати ніхто не хоче.

Зате Трамп очолив велику делегацію: держсекретар, міністр торгівлі, міністр енергетики, міністр внутрішньої безпеки, керівник апарату Білого дому, радники і помічники президента.

Чекали його з побоюванням, і Bloomberg навіть опублікував статтю «Трамп знищить зустріч світової еліти в Давосі». Кен Рогофф, професор Гарварду, коментуючи десант у Давос, назвав політику Трампа одним із факторів ризику: «Оголошення будь-якого списку глобальних ризиків без згадки президента Трампа означало б, що перелік не був повним». А Ян Бреммер, президент групи «Євразія», провідного аналітичного центру з дослідження глобальних політичних ризиків, коментував візит різко:

«Все, що Трамп зробив на світовій арені, це свого роду анафема того, для чого створений ВЕФ. Немає сумнівів в тому, що суть його промови не зустріне позитивного відгуку» – сказав він. I виявився правий.

Але Давос уцiлiв, великого враження на світову еліту Трамп не справив, і дані Геллап недарма свідчать про те, що Америка втрачає авторитет на світовій арені. Її репутація весь минулий рік котилася вниз і тепер в очах світової спільноти більш авторитетні Китай і Німеччина. Це підтвердила і реакція зали на виступ Трампа – на відміну від виступів інших ораторів, оплесків він не викликав.

Ну а вдома, у США, на нього взагалі майже не звернули уваги, оскільки всі новинні програми були присвячені скандальній інформації про те, що влітку президент вимагав відставки спеціального прокурора Мюллера, який розслідує рашагейт. Ця інформація ставить Трампа у скрутне становище в світлі прийдешнього допиту його Мюллером, але про це ми поговоримо наступного разу, а поки торкнемося ближчих Україні речей.

У п’ятницю, 26 січня, OFAC (Управління з контролю над іноземними активами) ввело нові санкції проти Росії. Покарані дві російські компанії, що займаються поставками в т. зв. ДНР і ЛНР і надають їм різні послуги, а також керівники цих компаній. Потрапили під санкції і хіві (Hilfswilliger, помічники) окупантів, чиновники маріонеткових «республік».

Особливо приємно, що під роздачу потрапила польська компанія, яка купує вугілля з окупованих територій, і діячі в Росії, причетні до поставок турбін німецької фірми «Сіменс» в Крим на чолі із заступником міністра енергетики РФ і «губернатором Севастополя».

І хоча сама «Сіменс» поки не постраждала, тепер вона буде дмухати на холодну воду і остережеться мати справи з агресором.

Санкції введені, як сказано в повідомленні міністерства фінансів США, у зв’язку з невиконанням Росією Мінських угод і анексією Криму. Як бачите, і від цих смутних угод є деяка користь. Але, звичайно, набагато більший ефект матимуть кари, які підуть на адресу олігархів з оточення Путіна!

29 січня, відповідно до закону про санкції, що набув чинності 2 серпня 2017 року, повинен бути опублікований великий санкційний список «людей, близьких до Путіна». Отож бо до Вашингтона зачастили представники цих людей, і навіть прибув Олексій Венедиктов, головний редактор, співвласник і ведучий колись славної радіостанції «Ехо Москви». Велика частина його виступу була присвячена досить недолугим глузуванням над цими санкціями, що видають його страх і особисту зацікавленість.

Ну а у вівторок ввечері Трамп повинен виступити з щорічним посланням до Конгресу про становище в країні. Буде багато гучних слiв, але боюся, на нас знову чекає шатдаун. Нинішній тимчасовий бюджет, прийнятий у минулий понеділок після триденної зупинки уряду, діє тільки до 8 лютого. Президент запропонував свій варіант закону про еміграцію, за яким учасники програми DACA і ті, хто потенційно міг би стати її учасниками, отримали б законний статус.

Але в обмін Трамп вимагає $25 мільярдів на будівництво своєї великої мексиканської стіни, практично повного припинення «ланцюгової» імміграції в США (для возз’єднання з близькими родичами) і закриття лотереї Грін-карт, по якій, до речі, щороку до США приїжджають понад 30 тисяч мешканців України. Боюся, сторони навряд чи домовляться між собою, тож все бiльше покладаємо надiї на прокурора Мюллера…

Малюнок Олега СМАЛЯ

Юрій КІРПІЧОВ, США (спеціально для “Українського репортера”)

Like

Юрiй КІРПІЧОВ

Спеціальний кореспондент "Українського репортера" в США


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *