Чи не час бити Кіма?!

Юрій КІРПІЧОВ

Чи можлива війна? Необхідна! Вихваляння кругловидого корейського Трампіка про компактнi ядерні боєголовки це серйозно і вимагає негайного вирішення.

Йес, Трампу дістався в цьому регіоні поганий спадок, тим більше, що рішення має бути рішучим. Корею треба бомбити!

Іншого виходу немає, вмовляння і санкції на Кіма не діють – у цьому сенсі вiн схожий на Путіна, а ризикувати безпекою Америки не можна. Час! Тим більше, що привід для удару вже є, це загроза вдарити по острову Гуам. Слід не намагатися розв’язати безнадійно заплутаний вузол, але розрубати його.

Може початися світова війна? Гм. Що, Росія заступиться за Кіма? І що їй це дасть, окрім остаточної і повної ізоляції? Їй зараз не до того, справи там йдуть не дуже добре, і втручання в американо-корейський конфлікт лише погіршить її і без того жалюгідне становище. Пряме, нехай і обмежене зіткнення з Америкою це вам не Україну терзати і не Сирію шматувати, тут гарантовано отримаєш по зубах.

Росії не до Кореї

Які ще є можливості у Росії? А ніяких. Путінська операція «Трамп» з тріском провалилася, і на початку серпня ставленик Кремля був змушений підписати «Закон про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій» (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, HR 3364). Згідно з яким Росія не отримає обладнання для розробки шельфу і сланців, для гірничорудної та металургійної промисловості тощо. Взагалi постраждає весь енергетичний сектор. Якщо нішу спробують заповнити європейські фірми, вони позбудуться американського ринку, а він становить понад 90% їх обігу, тоді як Росія всього 2%.

Але навіть не це найболючіше. Найпікантнішою статтею документа є розділ 241. Він називається «Звіт про олігархів і напівдержавних суб’єктiв Російської Федерації» (Report on oligarchs and parastatal entities of the Russian Federation), і в ньому зазначено, що адміністрація (за допомогою фінансової розвідки, ЦРУ, ФБР тощо) зобов’язана відстежувати рахунки, майно олігархів (читай – друзів Путіна) та parastatal entities і в 180-денний термін Трамп має доповісти про результати роботи його команди Конгресу. А потім проводити цей моніторинг постійно.

Цікаве поняття parastatal entities можна трактувати досить широко. Це зазвичай об’єкти власності, створені і частково або повністю контрольовані державою, але в самобутньої Росії все як завжди навпаки – це суб’єкти, які отримали у спадок і прокорм державні підприємства і власність.

Але найособлива пікантність розділу 241 полягає в персональному підході! Увага повинна бути звернена на оточення Путіна. По пунктах:

А. Визначення найбільш значущих високопоставлених іноземних політичних діячів й олігархів в Російській Федерації, близьких до російського режиму, та їхніх реальних доходів.

B. Оцінка взаємозв’язку між особами, зазначеними в підпункті (A), і президентом Володимиром Путіним або іншими членами російської правлячої еліти.

C. Виявлення будь-яких показників корупції відносно цих осіб.

D. Передбачуваний реальний капітал і виявлення джерел доходу цих осіб і членів їхніх сімей (подружжя, дітей, батьків, братів і сестер), включаючи активи, інвестиції, інші ділові інтереси і відповідну інформацію про вигодоодержувача власності (тобто, кому вона належить насправді).

E. Виявлення неросійської комерційної приналежності цих осіб.

І так далі.

Як бачите, у російської еліти й у самого сонцеликого великі проблеми, недарма це росiйське все з горя покинуло все i поїхало на Алтай ганяти дохлих щук…

А що там Китай?

А що Китай? Він не промовчить, але і надмірно заважати не буде – чому б чужими руками не витягнути скабку зi своєї дупи? Китай швидше росіян осадить, якщо ті будуть плутатися під ногами у американців. Ще б пак! Америка його головний торговий партнер і головний ринок збуту китайських товарів, він її головний кредитор і покупець американської нерухомості, що і підкреслюється частими візитами прем’єра до США і преференціями Трампу, тобто Іванці Трамп. Тобто її бізнесу в Китаї…

Недарма на вечері на честь товариша Сі Цзіньпіна, який відвідав розкішну, в стилі Януковича, резиденцію американського керманича в Мар-а-Лаго, дали грандіозний салют «Томагавками» – бомбили сирійську авіабазу Шейрат: «Нехай цієї чаші вторить грім гармат!». Або як там у Шекспіра?

Нi, з Китаєм буде все добре. А якщо не буде, то Земля почне обертатися у зворотний бік. Зате у Трампа з’явиться чудова можливість здійснити головну свою обіцянку, з якою він йшов до перемоги в ралі за головний стільчик в Овальному кабінеті: вiн зможе припинити імпорт звідти, що і стане найстрашнішою карою для Піднебесної. З паршивої вівці – хоч вовни жмут.

Чого вартий наш Боні, наш Партобон Храбруватий?

Хвилює інше, і навіть не технічний бік справи. Так, 59 ракет, випущених американськими есмінцями по авіабазі Шейрат, коштували близько $ 90 млн. А шкоди завдали дай боже на половину ляма, роздовбавши старий мотлох. Бо заздалегідь попереджені росіяни і сирійці встигли евакуювати з бази всю цінну техніку. Але корейців, вважаю, ніхто попереджати не буде…

Лякатися великих втрат? Але в наземній операції немає потреби, повалення режиму Кiма і звільнення корейців від його гноблення не повинно фігурувати в списку завдань. Все, що треба, це назавжди знищити ракетно-ядерний потенціал КНДР, як Ізраїль свого часу зробив це з Іраком. Треба рознести вщент його ядерні центри і заводи, його ракетні центри і стартові позиції, причому зробити цю роботу слід ґрунтовно, ретельно, багаторазово перевіряючи результати і повторюючи, якщо треба, удари стільки, скільки необхідно. Якщо попутно буде знищена ППО (власне, з цього доведеться починати, як свого часу той же Ізраїль спочатку повністю придушив радянську ППО в долині Бекаа, а потім уже знищив сирійську авіацію) та інша військова інфраструктура противника – тим краще.

Тому все, що потрібно для військової операції, то це дві-три сотні літаків, включаючи бомбери з супербомбами, і багато «Томагавків». Тобто трійка авіаносців, багато-багато боєприпасів і два-три місяці масованих бомбардувань. Це невисока плата за попередню бездіяльність, зате назавжди зніме головний біль у всього світу, а Трампу дасть чудовий шанс увійти в історію рятівником Америки і нищителем небезпечного тоталітарного режиму.

Ось тільки чи піде на це наш старий любитель дівочої вроди, Путіна, дурних твітів і гольфу? Боюся, що ні, а піде вся його пара знову в свисток, як би він не пісяв окропом…

Юрій КІРПІЧОВ, США

Малюнок Олега СМАЛЯ

Like

Юрiй КІРПІЧОВ

Спеціальний кореспондент "Українського репортера" в США


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *